Möt den avslappnade vilden Xavier Malisse

Xavier Malisse (Foto: Tatiana - https://www.flickr.com/photos/kulitat/ - CC BY-SA 2.0)
Xavier Malisse (Foto: Tatiana – https://www.flickr.com/photos/kulitat/ – CC BY-SA 2.0)

Över 260 000 visningar har klippet på youtube. Klippet när Xavier Malisse går loss, skäller ut en domare, knäcker rack, blir diskvalificerad och avvisad av banan. I en öppenhjärtlig intervju med Swetennis talar belgaren ut om händelsen och sitt vilda temperament på banan.

 –  Om jag skulle varit åskådare och sett mig själv på en tennisbana skulle jag tänkt, den där killen är ju komplett galen, säger Xavier Malisse till SweTennis.

Har man sett Xavier Malisse på banan under hans tid på touren så skulle nog inte många beskriva honom som en synnerligen avslappnad och sympatisk kille. Men efter att ha suttit ner en timme med Xavier Malisse är det svårt att förstå att det är samma människa som den vilding som har skådats på ATP-touren under 2000-talet. En helt annan person helt enkelt.

– Jaja, när jag var på banan så ville jag bara vinna och vinna och vinna. Utanför är jag ganska avslappnad, ler Malisse lugnt.

Efter att ha sett dig på banan genom åren så kom jag och min kompis fram till att du var den sista personen man skulle våga intervjua överhuvudtaget?

– (Skratt) Men jag förstår det.  Jag var alltid så fokuserad på att vinna vad det än var. Jag höll på att tjafsa med domare nästan hela tiden om de gjorde ett misstag.

Bättre relation vid sidan av banan

Men när han inte var på banan så var relationen med domarna bättre.

– För att vara ärlig så kom jag nästan alltid bra överens med domarna efter matcherna. Jag respekterar dem. Jag ville bara vinna helt enkelt.

En vilja som har sin grund i unga år då ordet förlust inte existerade.

– Från när jag började spela som femåring tills jag var 15-16 år förlorade jag aldrig. Jag förlorade aldrig ens ett set. Jag bara vann och vann. Det blev väldigt tufft när jag började spela på juniortouren och jag förlorade emellanåt. Jag kunde inte hantera det eftersom jag alltid ville vinna.

Tidlöst utbrott och avvisning

Blev det inte som X-man ville så rann ilskan i synnerhet ut över domarna. Det folk förmodligen mest minns är kanske är denna episod som slutade med att Malisse åkte av banan.

När incidenten kommer på tal så har Malisse inga som helst problem att prata om det.

– Om jag skulle se mig själv spela så skulle jag säga samma sak som dom. Att den där killen är komplett galen.

Händelsen i Miami fick dock Malisse att tänka till.

– När jag var ung så var jag mer arg, men efter det här som hände i Miami. Då började inse saker.

Inledningsvis vägrade han dock att titta på hur han uppträtt.

– Först ville jag inte se det alls, men mina kompisar var på mig hela tiden och skickade klippet till mig varje dag och sa: ”Kom igen, du måste se det. Du får skratta först eftersom det är det du måste göra”

När han sedan såg det fick han sig en tankeställare.

– När jag såg det så kände jag, jag kan inte göra så här. Det är inte möjligt, det går inte. Du kan bli arg, du kan argumentera och du kan slå sönder ett racket ibland, men det där var långt över gränsen. Jag insåg saker och ting.

Blev lugnare

Därefter så blev han något lugnare på banan, utan att för den skull vara någon av de lugnare killarna på touren.

– Efter det blev jag fortfarande arg ibland, men jag kontrollerade mig själv mer. Jag behövde utbrott emellanåt. Att bara gå runt tyst hade inte hjälpt mig, jag behövde få utlopp för mina känslor ibland. Jag kunde fortfarande bli arg, men jag förlorade inte poängen efter på grund av ilskan. Jag visste hur jag skulle hantera det. Innan dess blev jag arg och setet var förlorat eftersom jag gick runt och klagade på allt.

Hur har du fått hjälp med ditt temperament genom åren?

– Jag reste med en mental tränare som nu jobbar för Yankees baseboll, väldigt trevlig och även en bra idrottsman. Han hjälpte mig inte på sättet att läsa böcker och så utan han var mer praktisk. Han reste med mig till US Open, han hjälpte mig hur jag skulle vara avslappnad och hur jag skulle hantera ilskan. Han var väldigt bra och hjälpte mig mycket. Efter ett år hade jag lärt mig mycket och kunde hantera det själv. Ibland måste du ha hjälp mig.

Tycker du att ditt humör bara varit en nackdel?
– Jag tror inte jag hade nått 19-plats på världsrankingen om jag inte haft humör och hatat att förlora. Ibland förlorade jag matcher p g a att jag förlorade mitt huvud och ibland vann jag matcher tack vare det. En mix av känslor.

Skulle gärna se mer känslor i världstoppen

Känslor på banan är något han gärna skulle se från spelarna i den absoluta världstoppen.

– Jag menar, jag älskar Federer men ibland är toppspelarna som maskiner. De bara spelar och krossar inte ett rack. Ibland önskar jag att de knäckte ett rack och visar hur de egentligen känner, men de är ju i och för sig bäst, säger Malisse och markerar att Federer och de andra nog vet vad de gör:

– Men ibland är det bra med ilska. Du knäcker ett rack, men sedan är du fokuserad nästa poäng. Det var vad jag fick höra av min mentale coach. Om du blir arg, ta ett moment där du knäcker ditt rack i tio bitar, men sedan tio sekunder senare så spelar du som vanligt igen.

Den vid sidan så avslappnade belgaren menar att ilska och frusteration är en naturlig del av livet.

– Ibland är det omöjligt att inte bli arg och frustrerad, det är säkert så även i ditt jobb. Du kanske inte kastar sönder din dator eller så (skratt), men i sport är det normalt. Det är så mycket känslor. Du vinner och du förlorar. För mig hittade jag med min mentale tränare en bra balans att vara arg, fast vara arg på ett bra sätt och vara redo för nästa boll. Det var viktigt för mig.

 

Fotnot: Det kommer även att bli en del två om Xavier Malisse. Där vi hör vi honom berätta om hans karriär, hur sex raka finalförluster påverkade honom, om att livet som coach mest handlar om att äta och dricka och hur han såg på tiden med Bernard och i synnerhet John Tomic. Läs artikeln här.

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.