”Någon måste ha gjort något fel”

Juan Carlos Ferrero, Andre Agassi, Goran Ivanisevic (Foto: Neven Jurjak)
Juan Carlos Ferrero, Andre Agassi, Goran Ivanisevic (Foto: Neven Kurjak)ingen

När Andre Agassi och Goran Ivanisevic var som bäst vimlade det av svenskar på ATP-touren. Nu finns det, som bekant, ingen svensk bland de 100 bästa. SweTennis passade på att fråga de både före detta stjärnorna om orsaken till svackan inom svensk tennis. 

– Det är vacker plats. Jag visste inte vad jag skulle tycka om den här platsen när jag kom hit men jag har fått ett väldigt bra intryck, sa Andre Agassi inför invigningen av centercourten i Umag som under gårdagen fick ett nytt namn, nämligen Ivanisevic Stadium.

Både Agassi och Ivanisevic hade sin största framgångar i under 90-talet och i början på sekelskiftet och var två av de spelarna som utmanade svenskarna om de stora titlarna. Men dagens toppspelare får klara sig utan hot från svenska spelare.

– Jag vet inte vad hände med er. Sverige brukade vara bättre. Det är väldigt synd efter så många framgångsrika år med duktiga spelare i Sverige. Jag vill inte namnge någon eftersom de är så många, säger den före detta världstvåan Goran Ivanisevic och ger sin syn på det största svenska hoppet för tillfället, Elias Ymer.

– Jag vet vem Elias Ymer är. Han har haft några bra och några dåliga resultat men han är där uppe och förhoppningsvis kan han vara bland de 50 bästa, eller bättre, i världen snart. Men det är långt borta från vad Sverige hade innan.

– Men varför det har hänt, det vet jag inte. Det är uppenbarligen någon som har gjort något fel, säger Ivanisevic.

Agassis hemland, USA, har precis som Sverige hamnat i en djup svacka.

– Schweiz, Serbien och Spanien, de tar allt och lämnar inte mycket över till de andra länderna. Men att börja från grunden är väldigt viktig. Att barnen blir engagerade vid sporten och hur de blir introducerade till tennisen är väldigt viktig för deras kommande utveckling.

– Men ibland missar man en generation av spelare och då tar det ett tag innan man är tillbaka igen. Vi har sett det hos flera länder, så välkommen in i klubben Sverige, säger den åttafaldiga grand slam-vinnaren Agassi med ett brett leende och syftar på den dåliga generationsväxling som också har drabbat USA under de senaste åren.

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.