
I september startar KLTK:s nya akademi upp och man gör det i samarbete med mannen som förmodligen vet mest om hur man driver en framgångsrik akademi: Patrick Mouratoglou. SweTennis har träffat fransmannen, som nu är tränare för Serena Williams.
1996, för 19 år sedan, startade Mouratoglou sin idag världsberömda och välrenommerade akademi. Många spelare har varit under fransmannens vingar sedan dess och många har lyckats väl. En av de tidiga spelarna var Marcos Baghdatis. Kanske var det grekättlingen Mouratogolou som förstod cyprioten bäst, för Baghdatis blev etta som junior och var finalist i Australian Open 2006.
En rad världstjärnor har Mouratoglou tränat sedan dess, bland annat Anastasia Pavlyuchenkova, Aravane Rezai, Jeremy Chardy, Laura Robson, Yanina Wickmayer och Grigor Dimitrov. Sedan 2012 är han Serena Williams tränare.
Varför tog du det jobbet?
– Jag ville göra henne ännu bättre. Det var mitt mål. Om vi skulle få samma resultat som under de femton åren tidigare, så hade jag undrat vad jag gjorde här, säger Mouratoglou.
Vem tog kontakten och hur?
– Serena hade inte vunnit en Grand Slam på två år. Hon var nummer 5 och hade precis förlorat mot Razzano i första omgången i Franska Öppna. Hon ringde mig och vi tränade ihop i en vecka. Därefter sade hon att hon ville vinna Wimbledon, bli världsetta igen och vinna Grand Slams. Hon var beredd att göra allt och ville ha min hjälp för att komma tillbaka till toppen.
– Vi gjorde upp en plan som inkluderade allting och sedan gjorde hon sin bästa säsong dittills, säger Mouratoglou.
Serena Williams fick uppenbarligen en nytändning och vann Wimbledon, OS, US Open och Mastersslutspelet det året, så något hände uppenbarligen.
Berätta om din akademi, hur kom det sig att du startade den?
– Vid den tiden fanns det en modell för hur en akademi skulle vara, Nick Bollettieris modell. Du tar många spelare du kan, stoppar in dom i systemet och pressar dom hårt, säger Mouratoglou och gör en liknelse med en tratt.
– Du måste anpassa dig till systemet. Gör du inte det så dör du. En eller två som kom ut blev otroliga spelere, resten blev helt förstörda. Det här systemet användes av de flesta förbunden i världen då.
Hur ser din vision ut?
– Min idé var den motsatta. Det finns en metod för varje spelare, inte en metod som alla måste anpassa sig till. Alla är olika: mentalt, fysiskt, tekniskt. Skulle du köra samma sak med alla, skulle det inte fungera. Jag ville individanpassa det och det var det vi gjorde.
Hur är du som tränare och coach, hur ser din filosofi ut?
– Jag ser mig själv som en problemlösare. När du arbetar för någon så arbetar du för den personens mål. Jag försöker se till hela bilden. Att förstå personen, allt om bakgrunden och hur den ser på tennis. Sen är det ett pussel med massor av bitar. När man har hela pusslet är det är det en fråga om tid tills det fungerar. När jag börjar med en ny spelare börjar jag om från noll. Det är ett misstag jag sett många coacher göra. När de har lyckats med en spelare försöker de göra samma sak med nästa och då är de slut.
– Om jag slutar arbeta med en spelare är det för att den spelaren inte vill bli bättre.
Ny akademi byggs för en halv miljard kronor
Den nya akademin håller på att byggas upp vid franska rivieran som att ett synnerligen gynnsamt klimat. Akademin kommer att innehålla alla faciliteter man kan tänka sig. Cirka 500 miljoner kostar kalaset och har allt som en spelare, eller hotellgäst, kan önska sig.
– Akademin ligger 15 min från flygplatsen i Nice. Det blir den största akademin i Europa. Vi håller på att bygga om, men banorna är redan klara. Vädret är bra och det går att spela utomhus nästan hela året om och det är viktigt för mig. Det är ett stort plus.
– Vi arbetar med mindre grupper och skulle även du vilja komma till oss och träna en vecka, så är det en coach med fyra spelare per bana.
– Vi har egen skola med samma filosofi, små grupper per lärare. Det är inte det mest lönsamma eller kostnadseffektivaste. Vi har runt 2000 spelare om året som kommer till oss under en vecka. Vi har några av världens bästa juniorer plus att vi förstås har många professionella, 120-130 heltidsproffs som Serena Williams och Novak Djokovic.
Hur kommer det sig att du och KLTK inleder ett samarbete?
– Det är första gången jag gör någonting sådant här. Projektet är rätt och ser ut som det jag brukar göra. De har budgeten klar, allt är organiserat redan, säger Mouratoglou.
Vad säger du som svensk tennis idag?
– Det är inga spelare på topp 100 för herrar i alla fall. Jag vet att kommande spelare inte är många. Jag vet inte varför det är så, men det finns säkert skäl till det. När ditt land inte har några stjärnor är det svårt att locka unga till sporten.
– Ymer-bröderna har bra fysik och spelförståelse och har bra potential. De behöver bli mer aggressiva.
Därför startar KLTK en akademi
I september hoppas Kungliga Tennisklubben att vara i gång med sin akademi i Stockholm. Det är ett projekt som planerats under lång tid och med finansiärers hjälp har en uthållighet på minst tio år. Förhoppningsvis längre än så om projektet slår väl ut. Verksamheten är budgeterad till ca 5 miljoner kronor per år. Man gör det alltså med ett unikt samarbete med Mouratoglous akademi.
– Hela hans stab har erfarenhet som kan hjälpa oss. Våra spelare kommer vara där minst fem veckor om året. Finns behov eller intresse kan det bli mer. Tack vare vädret finns det stora fördelar till utomhusträning inför träningar på grus och hard. Vi kan skicka våra spelare för att starta grussäsongen tidigare. Tränarna jobbar gemensamt med uppföljning kring spelarna och vi kommer att göra samma fystester som de gör. Vi samarbetar även med tävlingar och tävlingsbevakning, säger KLTK:s sportchef Rickard Billing.
Vilka spelare kommer ingå?
– Det är en spjutsspetsakademi. Vi kommer nog inte att bli mer än runt tolv spelare. Det kan bli så att vi börjar med två och växer. Vi vill ha rätt folk. Från 12 år och uppåt.
Det finns fler akademier. Hur ser du på konkurrensen?
– Vi känner inte att exempelvis Good To Great är en konkurrent. Vi är ett alternativ och vi har vår ekonomi säkrad. I sammanhanget är vi små. Vi brukar säga att Good To Great är det bästa som hänt svensk tennis. Kan vi bli det näst bästa är vi nöjda.
Hur har intresset varit för projektet?
– Vi har fått ganska många förfrågningar från spelare som vill veta mer. Men först vill vi anställa en tränare, så att han får vara med i urvalsprocessen. Vi har ingen brådska, det är 10-årsgrej, avslutar Rickard Billing.