Rosenholm: ”Har jobbat med serven och med att hålla mig lugn”

Patrik Rosenholm är i toppslag lagom till challengern i Jönköping och på torsdagen tog han sig till kvartsfinal efter 5-7, 7-6, 7-6 mot 192-rankade Grega Zemlja.

Det var fjärde raka tresetaren för Rosenholm, som visat sig väldigt mentalt stark under den här veckan. Och det är inga tillfällighet utan en process som pågått ett tag.

– Jag håller mig kall och bara kör. Det är därför jag spelar bra just nu. Serve och det mentala har jag jobbat med, säger Patrik Rosenholm.

Rosenholm fyllde 28 år i förra veckan, men frågan är om han varit bättre än nu?

Zemlja bombade in servarna och gjorde totalt 22 ess. Rosenholm gjorde drygt hälften så många, men när det blev spel om poängen var Rosenholm den bättre.

Rosenholm möter nu Andrey Golubev i kvarten. En gång tidigare har ”Rosen” spelat kvartsfinal i en challenger och det var 2012 i Finland.

Fick ny tränare i höstas

Rosenholm blev skadad i samband med en futureturnering i Kroatien runt månadskiftet maj och juni förra året. Comebacken skedde i England så sent som i början på februari.

– Jag har ny tränare sedan i höstas, kroaten Andrej  Tonejc på KLTK:s nya akademi. Vi har jobbat en hel del med serven och på att jag ska hålla mig lugn och bara spela på. Ofta blir man arg över misstag, men ligger man kring 500 gör man misstag. Se på de här spelarna. De bränner två forehands i rad och säger inte ett ljud. Hade de satt dem så hade de spelat ATP-tävling den här veckan istället. Jag missade en forehand tidigt i tiebreaket, men jag ska slå den forehanden och gå för det. Sen missar jag den ibland, men det är sånt som händer. Jag är inte bättre, men jag håller mig kall och bara spelar på. Det är därför jag är så bra nu, säger en synnerligen avslappnad Rosenholm.

Under sommaren och hösten när han inte kunde spela tennis tränade Rosenholm istället mycket crossfit och löpträning.

– Jag gick med i en löparklubb till och med men tyvärr åkte jag på en spricka i foten då. Jag körde mycket fys och gick ned i vikt och jag hoppas gå ned lite till. Det skulle gynna mitt spel och jag skulle bli snabbare.

Hur påverkades du av att vara borta från spel så länge?

– Jag fick annat att tänka på och kom bort lite från tennisen. Jag insåg att det fanns annat än tennisen. Det gjorde att jag kunde slappna av.Jag fick en helt annan motivation när jag kom tillbaka. Det är så otroligt kul att få spela. Tänk att få göra det här. Sen om det är future-, challenger- eller ATP-nivå, det är en sak, men gillar man inte det blir det nog svårt även på ATP-nivå.

Funderade du någonsin på att lägga av?

– Nej, det gjorde jag inte. När jag tittar tillbaka kanske jag borde gjort det. Men jag kände att jag vill spela några år till och sedan får vi se hur många år det blir. Jag tycker fortfarande det här är kul. Jag känner att jag kan spela på den här nivå och jag vill komma tillbaka till den rankingen så jag kan spela fler challengertävlingar. Mitt mål är att se hur bra jag kan bli. Den dag jag inte tycker det är roligt slutar jag.

En och annan höjde på ögonbrynen att comebacken lades till England och tre futureturneringar där. Men trots att en hel del rankingpoäng försvunnit var det inte enkla poäng man sökte. Israel utomhus hade kunnat vara ett alternativ, men det var inte tävlingar långt bort från Sverige med knepiga och dyra resor.

– Tävlingarna var väldigt tuffa i England och riktigt bra för att vara futuretävlingar, men vi brydde oss inte om det. Vi ville spela inomhus och få tuffa matcher och träna på. Vi ville ha matchvana och sedan skulle vi åka hem och utvärdera det.

Och hittills har det ju gått ganska bra.

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.