Svenske Sotiris Danos om Tomic: ”Kemin fungerar bra”

Sotiris Danos och Bernard Tomic (eget foto)
Sotiris Danos och Bernard Tomic (eget foto)

”One of the best physios in the world”. Orden är Bernard Tomic och om sin nye svensk Sotiris Danos. Efter fem veckors samarbete har resultaten varit så goda att Danos nu flyger ner till Brisbane igen för att hjälpa Tomic.

– Kemin mellan oss har varit bra, säger Sotiris Danos till SweTennis.

Som Swetennis skrev igår så säger sig Bernard Tomic lagt sitt gamla liv bakom sig och är nu redo för en ny säsong där en viktig del av hans team är svenske Sotiris Danos som Tomic håller högt.

Bernard Tomic och Sotiris Danos (eget foto)
Bernard Tomic och Sotiris Danos (eget foto)

– Han har jobbat med många kända personer och för mig kommer han bli väldigt viktig. Håller du inte din kropp i form så kan du inte spela mot toppspelarna, säger Tomic till abc.net.

Har sin bas på Sheraton Hotel

I tenniskretsar har det pratats en hel del om vem svensken är som fått jobbet att förbättra Tomics fysik och rörlighet.

Nu har SweTennis fått en exklusiv intervju med naprapaten Sotiris Danos, som är hemma i Sverige tillfälligt innan han på torsdag sätter sig på planet igen för att hjälpa Tomic.

Den australiensiske stjärnan sökte under Stockholm Open upp Sotiris efter att ha hört lovord från svenskens andra kunder. Sotiris Danos är naprapat och har sin verksamhet på Sheraton Hotel i Stockholm. Danos har annars ett förflutet inom basketen och har bland annat jobbat med Solna Vikings.

– Sheraton är min bas. Nu åker jag till Brisbane på torsdag igen, är med i Sydney och även under Australian Open. Sen har jag sagt att vi ska göra en utvärdering, säger Danos.

Tidigare har Danos behandlat bland annat Roger Federer framgångsrikt i samband med Stockholm Open. Det har också öppnat nya dörrar och tagit svensken till Dubai exempelvis och möten med spelare som Novak Djokovic.

– Djokovic är den mest vältränade jag träffat på. Han har en enorm rörlighet, menar Danos.

Träffade Bernard Tomic under Stockholm Open

Bernard Tomic och Sotiris Danos (eget foto)
Bernard Tomic och Sotiris Danos (eget foto)

En av de spelare som i oktober i år tog hjälp av Danos var Bernard Tomic. Den 22-årige talangen, som fortfarande väntar på att blomma ut för fullt, har haft en del skadeproblem.

Förra vintern tvingades Tomic till operationsbordet efter problem med båda höfterna. I samband med Stockholm Open kändes sig Tomic bättre än på länge och det tog honom till semifinal och det var i Stockholm Tomic tog kontakt med Danos.

– Jag såg att han var svag i ryggen och ansåg att han måste bli starkare. Han hade problem med rörligheten på höger sida, säger Danos.

Tomic, inklusive pappan John, blev så nöjda med svensken att de vill ha ner honom till Brisbane. Så blev det också. Under fem veckor har Danos jobbat med Tomic med fortsatt positiv utveckling.

Därför vill Tomic ha Danos med i sitt team även i fortsättningen.

– Tomics privata läkare säger att han ser jättestark ut och ser resultaten när det gäller hans rörlighet. Det är kul att som svensk naprapat kunnat hjälpa honom till det, säger Danos.

Bernard Tomic, tillsammans med sin hetleverade pappa John, har haft en viss turbulens kring sitt team genom åren, om man uttrycker det milt.

– John bryr sig om sin son och han brinner för det. Jag har hört mycket, men kemin mellan oss fungerar bra, säger Danos.

Har tagit fram en kudde för domarna

Bland ATP-domarna är Sotiris Danos ett välkänt namn. Han har tagit fram en kudde, som många domare använder. Kudden förebygger och lindrar värk och är till hjälp för domare som exempelvis Mohamed Lahyani, som tillbringar många timmar sittande i domarstolen.

Sotiris Danos tips till unga svenska tennisspelare

1. Glöm inte att träna de små musklerna, framförallt i ryggen.

2. Viktigt att alltid ha en lugn uppvärmning och träna de muskler som utsätts mest och kringliggande muskler.

3. Många glömmer bort vilken effekt kontinuerlig rehab har, särskilt under hårda träningsveckor. Med fräschare muskler blir effekten av träningen mycket större.

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.