ChatGPT

0
PlaceringNamnPoäng

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

5

Efter en semifinal i Costa Ricas J1-tävling och totalt 260 poäng på tre tävlingar har Leo Borg fått en bra start på året.

Här är rankingen som uppdaterades 27 januari.

Även om det inte fanns några svenska juniorer med i Australian Open så finns hopp om det i kommande Grand Slams under 2020.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

8

Sveriges chanser att ta sig vidare i Fed Cup minskade rejält igår när Tennisförbundet meddelade att Rebecca Peterson och Caijsa Hennemann inte följer med till Luxemburg nästa vecka.

De båda ersätts av Fanny Östlund och Julia Lövqvist. Truppen består i övrigt av Johanna Larsson, Mirjam Björklund och Cornelia Lister.

– Det är väldigt tråkigt att Rebecca tvingas tacka nej på grund av hälsoskäl. Samtidigt kommer det fler matcher och vi vill ha med henne i många år framöver. Hon tyckte det var väldigt roligt när vi spelade senast i Polen och är hon bara frisk räknar vi med henne framöver, säger Mattias Arvidsson på tennis.se och fortsätter:

– Caijsa Hennemann har haft strul med en handled och vi har bestämt att vi inte stressar med den skadan. Hon får ta den tid hon behöver. Istället åker hon förhoppningsvis med på den resa som tennisförbundet arrangerar i slutet av februari till Grekland.

Sverige möter Luxemburg på onsdag och Serbien på fredag.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

För Markus Eriksson inleddes veckan redan igår, men det blev förlust mot 294-rankade Nino Serdarusic med 1-6, 7-6, 4-6.

Det här var i första omgången i challengern i Quimper och på förhand kändes det som hygglig chans att gå vidare för 293-rankade Eriksson. Han förlorade ju också i första omgången i förra veckans challenger i Rennes.

W25 Nonthaburi, Thailand

Efter en tid i Australien blir det nu spel i Thailand för Mirjam Björklund, som möter ett hemmahopp i Nudnida Luangnam, rankad 347.

W15 Antalya, Turkiet

Marina Yudanov är femteseedad och var i kvartsfinal förra veckan.

W15 Kairo, Egypten

Fanny Östlund är tredjeseedad.

M25 Weston, FL, USA

Christian Lindell är tredjeseedad.

M15 Veigy-Foncenex, Frankrike

Med både Jonathan Mridha och Christian Samuelsson.

M15 Kairo, Egypten

Med Christoffer Solberg.

M15 Monastir, Tunisien

Med Karl Friberg.

M15 Antalya, Turkiet

Gustaf Ström med via kval.

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Han kunde ha knutit ihop det vid 6-5 i egen serve kan vi tycka. Visst kunde han gjort det bättre vid 8-6 i supertiebreaket. Helst skulle han varit lite offensivare och servat bättre matchen igenom. Kanske blockat färre returer. Denna gång räckte det inte hela vägen, men Mikael Ymer visar med besked att han är att räkna med i fortsättningen.

Utöver rörelseförmågan Ymer visar upp på banan, snabbheten, känslan för bollen, banan och motståndarens placering, är det framförallt hans inställning och attityd som förtjänar särskild iakttagelse och beröm. Karen Khachanov fick inte vid ett enda ögonblick under matchen ro att slappna av och lätta på gasen. Direkt låg Ymer på och fick utdelning för sin iver.

Ingen uppförsbacke skrämde honom, inget servegenombrott fick honom att tappa hoppet. Hans beteende kan fungera som en mall för hur en bra inställning ser ut – en inställning som är exemplarisk såväl på som utanför banan, där tillfälliga motgångar inte rubbar det långsiktiga målet, där modet på vägen mot framgången är större än rädslan för nederlaget.

Tittar man bara på Ymer från sidan, är det svårt att veta vad ställningen är i matchen av hans uttryck att döma. Just detta är en styrka som säkerligen inger respekt hos motståndarna; de vet att det inte är lätt att knäcka honom och att han bara väntar på sin chans att få komma tillbaka och åter greppa taktpinnen. Han låter sig inte kallas uträknad, och visar gång på gång vad det i praktiken innebär att kämpa till den sista poängen.

Det är naturligt att det gör ont efter en sådan här förlust. Att falla på mållinjen kan aldrig ske smärtfritt. Något annat hade varit konstigt. Men det är ingen tvekan om att Ymer med en sådan här attityd banar väg för toppen i världstennisen. Inte för att han nödvändigtvis skulle vara snabbast, ha bäst backhand eller grymmast kick på andraserven, utan för att han har en inställning som liknar en vinnares, en hjältes, en stjärnas.

Vi kan ödmjukt tacka för en gedigen tillställning, lära och varmt välkomna nya duster där Mikael Ymer är en av huvudaktörerna.

Ante Filip Tepic, tränare och skribent 

Linus Carlsson Halldin och Olivia Malm vinnare i JSM

0

JSM för 18-åringar och Ungdoms-SM (21) har avgjorts i Falun. U21 vanns av tvillingarna Greta och Alfred Wallin.

Tvillingarna från Helsingborg tävlar båda för Elfsborg.

PS18

Här blev det final mellan de finalseedade Adam Heinonen (Växjö TS) och Linus Carlsson Halldin (KLTK). Det blev klar seger för Carlsson Halldin med 6-2, 6-1.

Linus besegrade brorsan Timothy i semifinalen och Nils Andersson i kvarten. Heinonen skickade i sin tur ut Alexander Watanabe Eriksson i kvarten och Sebastian Abboud i semin.

FS18

Här blev det dubbelt Helsingborgs TK i finalen. Vann gjorde Olivia Malm efter 6-1, 6-4 mot Alice Widell.

Malm besegrade innan det Emilia Valentinsson i kvartsfinalen och Smilla Kjaergaard i semin. Oseedade Widell slog Frida Bostrand i kvarten och Katja Jules Viberg i semin.

⇒ Här är samtliga resultat från Falun…

Visa det här inlägget på Instagram

Henrik och Joel Lundqvist, Frida och Elin Eldebrink, Daniel och Henrik Sedin, Frida och Jenny Kallur. Listan på framgångsrika tvillingpar går att göra ganska lång ändå och nu kan vi addera ett tvillingpar till. Idag vann nämligen Greta och Alfred Wallin varsitt SM-guld uppe i Falun. Greta vann en knallhård final mot (andraseedade) Victoria Carlsten från Helsingborg med 7-6 i avgörande set. Pannben av stål! Vamos! Brorsan Alfred ville inte vara sämre utan vann klassen för 21-åringar även han. I finalen fick motståndaren, Olle Wallin (även han andraseedad) från GLTK, tyvärr ge upp vid ställningen 4-2. Det innebar ändå ett SM-guld till Alfred. Vamos! Hela klubben bugar och gratulerar Greta och Alfred till sina SM-guld! #framåtelfsborgtennis #pieceofcake #joggarhem #jaharå #popcorn #wallin #interickardwallin

Ett inlägg delat av Elfsborg Tennis (@elfsborgtennis)

Återbud från Peterson/Larsson – då fick Lister chansen

0

Rebecca Peterson och Johanna Larsson skulle spelat sin första dubbelmatch i morse svensk tid, men kom inte till spel. Då fick Cornelia Lister ihop med Sharon Fichman chansen istället.

Lister/Fichman var först på reservlistan och inledde bra mot det australiska paret Fourlis/Rodionova. Tyvärr slutade en 5-1-ledning i första set ändå med ett tiebreak där det blev 7-4 till Fourlis/Rodionova.

Matchen slutade med förlust 6-7, 2-6.

Vecka 4 | Detta händer utöver Australian Open

Av tre svenskar i singel i Australian Open är Mikael Ymer den ende som är vidare till andra omgången. I veckan startar också dubbelturneringen.

Australian Open

Mikael Ymer är framme i omgång 2. Möter Karen Khachanov.

Robert Lindstedt/Jeremy Chardy möter Pablo Cuevas/Guido Pella och bör ha en bra chans att gå vidare. I eventuell andra omgång: Daniell/Oswald eller Zeballos/Granollers. Troligen de sistnämnda som var i final i US Open förra året.

Johanna Larsson/Rebecca Peterson möter hemmaparet Fourlis/Rodionova, som fått wild card. Klarar svenskparet det så väntar förmodligen vinnarna i US Open, Mertens/Sabalenka, i nästa omgång.

Cornelia Lister är på plats i Melbourne, men det behövs ett återbud för att hon ska få spela.

ATP Challenger Rennes

Markus Eriksson möter Teymuraz Gabashvili i första omgången.

W25 Petit-Bourg (Guadeloupe)

Med Fanny Östlund.

W15 Liepaja, Litauen

Jacqueline Cabaj Awad är femteseedad.

W15 Manacor, Spanien

Med Linnea Malmqvist.

W15 Antalya, Turkiet

Med femteseedade Marina Yudanov samt Vanessa Ersöz-Widell. Båda möter kvalspelare i första omgången.

M15 Antalya, Turkiet

Med Dragos Madaras som möter en kvalspelare i första omgången. Jeppe Johansson-Holm kom med via kval.

Fler spelare som deltar i kvalen kan tillkomma.

 

Ymer vidare i Australian Open

10

Mikael Ymer fick en bra start på Australian Open och besegrade Yasutaka Uchiyama i tre raka set. Nu väntar Karen Khachanov i nästa omgång.

– Jag tycker att jag låg på och lät inte honom komma in i matchen. Jag servade bort honom och höll mig väldigt lugn och koncentrerad. Jag tror att han kände att jag hade ett väldigt tryck mot honom hela tiden. Jag var lite offensivare, lite snabbare, lite stadigare, säger Ymer till TT.

6-4, 6-1, 6-2 blev det. Spelarna följdes åt i första set fram tills att japanen tappade sin serve i det sista gemet. Det var Ymers enda breakmöjlighet i setet. Därefter hade Ymer full kontroll på matchen.

Ymer satte 76% av förstaservarna i spel och fick bra utdelning på det. Uchiyama hade påtagligt svårt att returnera. Än svårare hade han med Ymers variation i tempo och Ymer var allt som oftast överlägsen i de långa duellerna.

Uchiyama är kanske ingen värdemätare i sig, men vi är vana vid att Ymer ofta går längre matcher än så här. Nu bör han vara bra förberedd mot ”Fidde” Rosengrens nya adept, Karen Khachanov.

Embed from Getty Images

Hercog slog ut Peterson i Melbourne

1

Rebecca Peterson förlorade mot Polona Hercog i inledningsomgången i Australian Open. Det blev 3-6, 3-6.

Peterson hade inga ryggproblem, men däremot med ett virus.

– Jag har varit sjuk i några dagar nu, och jag känner att jag inte kunde ge max av det jag har, sade Peterson till TT.

Peterson var aldrig nära mot den 48-rankade slovenskan. I andra set hade Hercog till och med en 5-0-ledning.

Peterson fick inte ut mycket av sin offensiv heller. Med 11-31 i vinnare/unforced är det svårt att vinna matcher.

Embed from Getty Images