117-rankade Doi vann första WTA125-tävlingen i Båstad

117-rankade Misaki Doi mot 162-rankade Danka Kovinic. Japan mot Montenegro. Kan en sådan final locka folk till centercourten i Båstad? Svaret är nog ett ja.

Det blev en avslutningsdag helt utan svenskintresse, men ändå var det rätt hyggligt med folk på centercourten när finalen gick. Familjedag och gratis entré gjorde säkert sitt, men nog kändes det som att det var lika mycket folk som det var för två-tre år sedan när det spelades en riktig WTA-turnering i Båstad. Undantaget när storstjärnor som Serena Williams och Caroline Wozniacki klev in på banan, förstås.

Vilken nivå är rätt just nu? Frågan är om man ska sikta mot det bästa, en riktig WTA-tävling eller nöja sig med det näst bästa alternativet och förhoppningsvis slippa det sämsta alternativet av alla – ingen damvecka alls? Kanske är en WTA125 rätt nivå just nu?

Jag har ingen aning om vad arrangören tänker eller om det finns någon sponsor som är villig att betala kalaset under en längre tid. Det sistnämnda, sponsorintresset, är jag inte alltför optimistisk inför med tanke på den totala snedvridning som är mellan herr- och damtennis idag. Medan en del tycker det är fullt realistiskt att hoppas på tre ATP-tävlingar på svensk mark (nu fick inte Svaneholm en ATP-tävling) tycker andra att damtennisen inte behöver en, enda WTA-tävling. Samtidigt behöver man inte vara någon tennisexpert för att se att det är på tjejsidan det händer saker idag och där framtiden ser mer spännande ut.

Spelare som Mirjam Björklund och Caijsa Hennemann och andra i det unga gardet har alla möjligheter att bli publikfavoriter framöver.

Fritt inträde har det positiva med sig att många som annars inte skulle betala för att se tennis faktiskt slår sig ner vid banan. Det blir lite som på nedre banorna under herrveckan, att folk helt sonika reser sig och går eller slår sig ner mitt under pågående gem. Men visst är gratis gott för tennisen på den här nivån och bättre reklampelare kan man väl inte tänka sig?

Jag minns hur en hel förskoleklass slog sig ned och tog upp en hel rad. Det tog tid, men spelarna hade tålamod och väntade ut till den sista tjejen satt sig. Och tänk om bara en eller två i den här gruppen sedan går hem till sina föräldrar och berättar att det är tennis han eller hon vill testa på och nästa sommar tar med sig föräldrarna på tävling, vad är inte vunnet då?

Doi vann finalen över Kovinic i raka set och Doi vann också dubbelturnering ihop med den ett par decimeter längre ryskan Vikhlyantseva.

Johanna Larsson nådde längst i hemmalaget med en kvartsfinalplats. En sliten Mirjam Björklund tog sig till andra omgången. Susanne Celik, Cornelia Lister och Caijsa Hennemann förlorade i första omgången.

Lister ihop med Voracova tog sig till semifinal i dubbel.

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.