Australian Open – blir det final mellan Williams och Sharapova?

Nu är startskottet för Australian Open bara några timmar bort. Här går vi igenom kvartsfinalseedningen. Kommer favoriterna att hålla, eller finns det utrymme för några överraskningar?

Serena Williams (1) – Caroline Wozniacki (8)

Sannolikhet: 75%. Femfaldiga AO-mästarinnan Serena Williams har sedan hon vann senast 2010 bara nått kvartsfinal som bäst i Melbourne. Ifjol tog det slut redan i fjärde omgången mot Ana Ivanovic. Är hon motiverad, och det tror jag hon är, så möter hon inget vidare motstånd förrän tidigast i tredje omgången. Frågan är då om hon får möta bästa kompisen Caroline Wozniacki i kvarten?  Danskan har en rätt knepig lottning och kan få möta Victoria Azarenka redan i andra omgången.

Utmanare: Framförallt Victoria Azarenka, som har en bit kvar till hon är uppe på 100% igen, men som oseedad är hon en spelare som ingen vill möta. Barbora Zahlavova Strycova, med ett fruktansvärt temperament, är 25-seedad, kan gå till tredje omgången och vara en farlig motståndare mot exempelvis Wozniacki.

Flopprisk: Jelena Jankovic, 15-seedad. I höstas var serbiskans ryggproblem så akuta att hon funderade på om det var värt att satsa vidare.

Första omgångens heta: Matchen mellan Sloane Stephens och Victoria Azarenka. Båda är för ovanlighetens skull oseedade. Amerikanskan har ofta gjort bra resultat i stora tävlingar, men det var fram till 2014. Därför är hon inte längre seedad.

Petra Kvitova (4) – Agnieszka Radwanska (6)

Sannolikhet: 85%. Semifinal i Shenzhen och finalseger i Sydney är ett rätt bra formbesked för Petra Kvitova, men i Melbourne får hon inte alltid till det. Som bäst har hon en semifinal från 2012. Året därpå åkte Kvitova ut i andra omgången och 2014 fullbordades fiaskot fullt ut när hon försvann direkt mot Luksika Kumkhum. Wimbledonvinnaren 2014 har varit för opålitlig i Grand Slam-sammanhang för att man ska kunna känna att hon är ett säkert kvartsfinalämne. Nu har hon en bra lottning, men det har hon haft förut också.

Aga Radwanska har en bra lottning och polskan som tagit hjälp av Martina Navratilova känns mycket trolig som kvartsfinalist.

Utmanare: Framförallt Venus Williams (18) som slog Wozniacki i finalen i Auckland. I en Grand Slam-turnering var det väldigt länge sedan hon gick långt, 2009 i final i Wimbledon. Nu kan det vara dags igen om hon är frisk och skadefri. Mycket fin lottning.

Flopprisk: 12-seedade Flavia Pennetta. Har inlett året med fyra raka förluster (Hopman Cup och Sydney). Romanser (Fabio Fognini som bekant) brukar sällan vara till fördel för tennisen.

Första omgångens heta: Matchen mellan Johanna Larsson och Alla Kudryavtseva. Lär väl gå på en sidobana, men förhoppningsvis tar Larsson sin första seger i Melbourne här.

Ana Ivanovic (5) – Simon Halep (3)

Sannolikhet: 90%. Ojämnt här och det talar för att favoriterna håller linjen fram till kvarten. Simona Halep kommer att ha hjälp av Thomas Högstedt i Melbourne och värmde upp med att enkelt spela hem Shenzhen utan att vara i närheten av att tappa set ens. Var i kvartsfinal 2014. Ana Ivanovic var i final i Brisbane mot Sharapova och vill förbättra sig och nå längre i de stora sammanhangen. Kan hon hantera pressen når hon dit.

Utmanare: 22-seedade Karolina Pliskova verkar gå en spännande säsong till mötes. Hon kan få möte Ivanovic i fjärde omgången.

Flopprisk: Sara Errani är 14-seedad. Har en bra lottning, men hardcourt och förluster mot Hantuchova (Auckland) och Muguruza (Sydney) innebär att italienskan är segerlös i år. Hon har åkt ut i första omgången i AO två år i rad.

Första omgångens heta: Julia Görges-Belinda Bencic. Den 17-åriga Bencic är mycket sevärd, spelar varierat och har haft Martina Hingis mamma som tränare. Intressant att se hur hon kan följa upp kvartsfinalen i US Open?

Eugenie Bouchard (7) – Maria Sharapova (2)

Sannolikhet: 95%. Snabbt marscherat av 20-åriga Eugenie Bouchard. Semifinal ifjol i Australien Open följdes av semi i Paris, final i Wimbledon och fjärde omgången i US Open. Besegrade Serena Williams i Hopman Cup. Maria Sharapova vann Brisbane och är en mycket trolig finalist i år.

Utmanare: Angelique Kerber (9) och Lucie Safarova (16) har kapaciteten att störa i en eventuell åttondel. I övrigt är det svårt att hitta potientiella skrällar här.

Flopprisk: Svårt att hitta några. Mycket ska till för att det ska bli några överraskningar.

Första omgångens heta: Ganska avslaget. Här får vi vänta några omgångar innan det hettar till.

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.