Victoria Azarenka: ”Aldrig varit mer motiverad”

Victoria Azarenka (Foto: Marianne Bevis - https://www.flickr.com/photos/mariannebevis/ - CC BY-SA 2.0)
Victoria Azarenka (Foto: Marianne Bevis – https://www.flickr.com/photos/mariannebevis/ – CC BY-SA 2.0)

En ny säsong betyder för många nya möjligheter med nya uppsatta mål. För Victoria Azarenka handlar det om att komma tillbaka till den nivå hon var på innan 2014.

I en osedvanligt öppenhjärtig intervju i New York Times framträder en ny bild av Victoria Azarenka. 2014 var ett mycket tufft år för den 25-åriga vitryskan, både på banan och utanför. Pga skadeproblem föll den förra världsettan ned till plats 31 på rankingen, samtidigt som kärleken med artisten Redfoo tog ett abrupt slut. Azarenka berättar att hon grät mycket under 2014.

– Jag fick mitt hjärta krossat. Nu har jag kommit över det, men då var jag nedbruten, säger Azarenka i NY Times.

Azarenka hade problem med både en fot och ett knä under säsongen och spelade bara 24 matcher. Det började annars bra med final i Brisbane och kvartsfinal i Australian Open. Men fram till augusti kunde Azarenka bara spela fyra turneringar och vann bara en match.

– Samma tid förra året trodde jag att 2014 skulle bli ett bra år för henne. Allt såg grönt ut, men se vad som hände sen. Nu är hon motiverad, men jag vill inte säga för mycket, säger hennes coach Sam Sumyuk och menar också att Azarenka inte har några problem längre med skadorna.

Azarenka har tagit till alla medel för att nå sina mål, så är i alla fall den bild som framträtt de senaste åren.  Som när hon 2013 i Australian Open tog en medical timeout i semifinalen mot Sloane Stephens, efter att ha misslyckats med att serva hem matchen vid 6-1, 5-3. Det många hävdade var ett nervöst sammanbrott vidhåller Azarenka än idag var andningsproblem.

– Jag är en känslig person med stort hjärta, det vet jag. Men på banan är jag en fighter och i livet en tävlingsmänniska, säger Azarenka.

Azarenka berättar också om sin uppväxt under enkla förhållanden i Vitryssland. Första året när hon hade börjat med tennis fick hon inte ens vara på banan. Då var det en bollvägg som gällde.

– Andra året var vi på banan, 25 barn samtidigt, tre gånger i veckan, säger Azarenka.

Som tonåring fick hon chansen att träna i Spanien och senare i USA, där hon bodde i Arizona hos NHL-stjärnan Nikolai Khabibulin och hans familj.

Årets första turnering för Victoria Azarenka är Brisbane veckan som kommer.

– Ärligt talat, så har jag aldrig varit mer motiverat än vad jag är nu, säger Azarenka i NY Times.

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.