Efter kvalsuccén – fyra svenskar får spela Franska Öppna 2018

3

Franska Öppna 2018 kan bli något extra för svensk del. Det var väldigt länge sedan det såg ut så här positivt med fyra svenskar som dessutom kan nå en bit in i turneringen.

Johanna Larsson, Rebecca Peterson, Elias Ymer och Robert Lindstedt blir de blågula inslagen i Paris och Roland Garros i år.

Kvalfinalerna blev inte helt oväntat en prövning för nerverna. Elias Ymer hade mycket att förlora som jättefavorit mot Gunneswaran. Indiern tappade sin serve i sitt andra servegem, men sen kom ett långt femte gem där Gunneswaran hade fem möjligheter att bryta tillbaka. Nu blev det 4-1 och sedan var Ymer den klart bättre och vann efter 6-3, 6-4.

Rebecca Peterson tappade första set mot Bonaventure, men sedan är fråga vad som hände efter regnavbrottet i andra set? 4-6, 6-1, 6-0 visar att Peterson, när hon släpper loss och slipper nervositeten, är hyperfarlig just nu.

Nu är det också klart vem de får möta i Franska Öppna 2018.

Elias Ymer – Dudi Sela

Ymer har påtagligt ofta flyt i lottningarna och att få Dudi Sela i första omgången, på grus i Franska Öppna, är jättebra. Självklart kommer Ymer att bli favorit. Sela har inte ens brytt sig om att förbereda sig på gruset inför turneringen i år, utan gör sin gruspremiär här.

Sela har på tio försök i Paris tagit sig förbi första omgången två gånger. Senast var 2009. En vinst lär det bli för Ymer, men sedan blir det värre mot Fognini.

Johanna Larsson – Bethanie Mattek-Sands

Att Johanna Larsson skulle gå ut i första omgången som favorit i Franska Öppna kändes inte givet för en vecka sedan. Men nu har Larsson skaffat sig självförtroende i Nürnberg och blir farlig mot Mattek-Sands. Amerikanskan har visserligen varit framme i tredje omgången i Franska Öppna två gånger tidigare (senast 2017) men efter den svåra knäskadan i Wimbledon förra året har inget varit sig likt. 1-5 i matcher i år och inte ens i dubbel får den forna världsettan med sig några framgångar.

Klarar Larsson uppgiften i första omgången så blir det ett drömläge att gå ut mot antingen Petkovic eller Mladenovic. Troligast scenario är att det blir som underdog mot en Mladenovic som har all press på sig och som efter kvartsfinalen i Paris 2017 haft svårt att leva upp till förväntningarna.

Rebecca Peterson – Su-Wei Hsieh

Mot en 49-rankad motståndare kan man tycka att Rebecca borde vara underdog, men frågan är om hon blir det här? Su-Wei Hsieh kan ställa till med problem även på grus. Hon spelar flackt och snabbt och mixar upp spelet väldigt mycket. För en del ställer det till med problem. Frågan är dock hur hon klarar det mot en aggressiv Peterson? Hsieh stod för en jätteskräll 2017 när hon eliminerade Johanna Konta i den första omgången och dessutom var snubblande nära att slå ut Caroline Garcia i den tredje omgången. Det är dock hennes bästa resultat i Franska Öppna.

Klara Rebecca första matchen så väntar troligen Michaela Buzarnescu i andra omgången. 30-åringen är en ”late bloomer”. För ett år sedan var hon rankad runt 390! I oktober bröt hon 100-strecket. I år har hon en final i Prag och en semifinal i Strasbourg på grus. Inte lätt för Peterson, men om det var någon seedad som var en bra lottning så var det kanske just Buzarnescu.

Rebecca Peterson mot Elina Svitolina i tredje omgången. Drömma kan man väl få?

 

Föregående artikelFör femte gången i karriären – Johanna Larsson är i WTA-final
Nästa artikelDystra sviten blir allt längre för Mikael Ymer

3 KOMMENTARER

 1. Hsieh känns som en rätt tuff lottning. Men spelar Peterson med den pondus hon visat på sistone har hon chansen absolut, men tittar man på Hsiehs resultat enbart nu under 2018 ser man att det nog är en rätt stabil och etablerad spelare. Samtidigt visade ju Peterson i Acapulco att hon har spelet att slå spelare på den nivån.Det var ju nästan demolering av klasspelare då. Känns som den här matchen kan gå hur som helst. Tror bara Peterson lyckas spela hyfsat avslappnat så är chanserna stora, bara andra GS matchen i main draw så rutinen talar ju till Hsiehs fördel men som tur är den inte allt. Jävligt kul att hon tagit det här steget nu i och med Acapulco och framåt!
  Tror både Larsson och Ymer har bra chanser, Ymer enligt Bet365 tror jag rätt stor favorit. Tror det i hans fall enbart handlar om nerverna mot Sela, spelar han sitt spel med confidence krigar han hem den!

 2. ”Rebecca Peterson tappade första set mot Bonaventure, men sedan är fråga vad som hände efter regnavbrottet i andra set? 4-6, 6-1, 6-0 visar att Peterson, när hon släpper loss och slipper nervositeten, är hyperfarlig just nu.”

  Det lustiga är att det inte var att Peterson släppte loss egentligen, för hon spelade fortfarande inte ens på 70 % av sin förmåga. Mer stabilt bara och att hon fick in fler bollar, men hon gick inte för de svåra slagen som satt varenda gång mot t.ex. Misaki Doi. När hon är i den formen att hon kan göra det så är hon livsfarlig, men det är ett sunt tecken att hon kan vinna även utan det. Bonaventure spelade bedrövligt och det började egentligen direkt efter första set.

  Hon har allt att vinna nu och jag hoppas hon kan släppa loss ordentligt och få spela sitt spel, ingen enkel motståndare, men hon kan som sagt slå (utklassa till och med) de här spelarna när hon har en bra dag. Kul ändå att de fick såna här lottningar så att det är lite mer öppet för alla tre.

  Hur det än går så ser framtiden ganska ljus ut under resten av året.

 3. En kombination av båda sakerna? Men jag ser en påtaglig skillnad på Rebecca den senaste tiden och det är mer variation i spelet. Ett annat lugn. Väntar in rätt lägen och förivrar sig inte, kan plötsligt slå lite högre och lösare bollar tills motståndaren tappar rytmen och tappar längd.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här