Kerber besegrade Williams – tog sin första stora titel

Angelique Kerber skrev idag in sig i tennishistorien när hon besegrade Serena Williams med 2-1 i set i finalen i Australian Open. Den 28-åriga tyskan gjorde sin första Grand Slam-final någonsin.

– Att vinna är en dröm som gått i uppfyllelse ikväll. I hela mitt liv har jag jobbart hårt och nu är jag här och kan säga att jag är en Grand Slam-mästare. Det är galet. Det här har varit de två bästa veckorna i min i karriär. Jag fick gåshud när jag spelade, sade Angelique Kerber i ett känsloladdat tacktal efteråt.

Det som kunde blivit ett fiasko redan i första omgången slutade nu med succé. Då hade Misaki Doi en matchboll mot henne.

– Jag hade ett ben på planet tillbaka till Tyskland, sade Kerber.

Kerber gjorde allt rätt, fick springa mycket men hade ett försvar som hette duga. Samtidigt såg Serena nervös ut, en nervositet som ofta ger uttryck i emotionella yttringar i alla möjliga och omöjliga lägen.

Kerber vann med 6-4, 3-6, 6-4. Williams missade väldigt mycket och svarade för hela 46 unforced, mot 47 vinnare. Det kan jämförs med Kerbers 25 vinnare och bara 13 unforced.

Samtidigt är Williams som farligast när hon slappnar av i underläge. Så skedde efter första set och så också när Kerber gick fram till 5-2 i avgörande. Det mycket långa sjätte gemet såg ut att kunna bli avgörande, där Kerber kunde vinna på sin femte breakboll.

Serena bröt tillbaka och hade också 40-30 i egen serve vid 4-5, men Kerber stretade emot och kunde avgöra på sin första matchboll.

– Låt mig bli den första att gratulera. Jag är glad för din skull. Du förtjänade verkligen detta, sade Serena Williams som ändå var stor i nederlaget.

Serena står kvar på 21 GS-titlar, en efter Steffi Graf. Bara tre spelare hade innan dagens match besegrat Serena i en GS-final. Det är Samantha Stosur (US Open 2011), Maria Sharpova (Wimbledon 2004) och Venus Williams som gjort det två gånger (US Open 2001 och Wimbledon 2008).

Senaste

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.

Linus Carlsson Halldin och Olivia Malm vinnare i JSM

Tvillingarna Wallin vann U21-SM.