Laura Robson utnyttjar inte sin skyddade ranking – Brian Baker gör det

Laura Robson (Foto: Andrew Campbell– https://www.flickr.com/photos/andrewcampbell1/ – CC BY-SA 2.0)
Laura Robson (Foto: Andrew Campbell– https://www.flickr.com/photos/andrewcampbell1/ – CC BY-SA 2.0)

Att nyttja eller inte nyttja sin skyddade ranking för en comeback, och när i så fall, är frågan. Brian Baker är anmäld till Australian Open, men Laura Robson är inte det.

Vid en långvarig skada på minst sex månader har en spelare chansen att skydda sin ranking. Det ska göra det lättare att ta sig tillbaka efter ett långt uppehåll. Ett par spelare har möjlighet att gå in i Australian Open nästa år, trots att de egentligen inte har ranking för det.

Brian Bakers karriär ser annorlunda ut. Efter att som junior tillhört toppskiktet i världen, så har seniortiden mest handlat om skador och operationer. 2012, när han var 27 år gammal, slog han igenom med dunder och brak och som bäst var han rankad 52 under 2012. I samband med Australian Open 2013 var det dags igen och sedan dess har Baker knappt spelat något alls internationellt.

– Jag försöker inte att sätta någon press på mig själv, säger Baker på ATP:s hemsida och berättar att han började träna på bana först i september.

Frågan hur seriös comebacken är och vilken nivå Baker håller idag lär vi väl få i januari.

Laura Robson kändes väldigt spännande när hon kom fram och bland annat fick en plats i Båstad 2012 som 18-åring. Men sedan tog det roliga slut under 2013 och 2014 var det dags att operera handleden som plågat henne.

Efter 17 månaders uppehåll blev det comeback i juni i år. Robson gjorde åtta turneringar och vann bara tre matcher. Hösten fick hon ställa in. Robson kommer inte till Melbourne, även om möjligheten fanns. Hon har inga tankar på att ge upp karriären.

– Det är en lång väg tillbaka. Men om jag inte hade velat göra det så skulle jag har gett upp för länge sedan, säger Robson till WTA Insider.

Och det är intressant att höra hur hon tänker sig en comeback. Istället för att stressa så är målet att spela upp sig på rankingen genom att spela mindre turneringar.

– Jag får två ”Slams” med min skyddade ranking. En har jag redan använt i New York (US Open) och  kommer att använda det andra i Paris. Jag tycker det är bättre för mig att få  många matcher så jag kan få upp min ranking och att jag kan gå in i turneringar på egen hand, säger Laura Robson.

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.