Rankingrapporten: Här är spelarna som går bra i skymundan

Rankingrapporten hoppas jag kunna presentera kontinuerligt framöver och skrapa lite på ytan och se tendenserna. 

Värt att lyfta fram som bra exempel är Mirjam Björklund och André Göransson, som båda har hittat en väg framåt.

WTA (singel)

64. Rebecca Peterson
111. Johanna Larsson
360. Mirjam Björklund
524. Cornelia Lister
592. Jacqueline Cabaj Awad
632. Marina Yudanov
671. Susanne Celik
720. Linnea Malmqvist

Tendensen syns tydligt på årsrankingen. Där är Peterson 82 och Larsson 234. Peterson är i ett spann där det är otroligt viktigt att nå åtminstone kvartsfinaler i en rad turneringar, ungefär det som Larsson gjort de senaste säsongerna. Det gör skillnaden om man till och med blir seedad på Internationalnivå eller behöver kvala till de större turneringar (Premier).

Larsson, vart är hon på väg? Vad händer om och när det definitiva raset kommer? Har hon motivationen att harva på ITF-tävlingar för att ta sig tillbaka?

Björklund har på fyra tävlingar tagit 65 poäng och det är bara 32 mindre än vad Larsson gjort på tio tävlingar och då tävlar det på helt olika nivå. Rankad 360 och det är personbästa. Det är först nu också som Björklund kunnat börja tävla kontinuerligt på 25K-nivån där WTA-poäng finns.

WTA (dubbel)

37. Johanna Larsson
86. Cornelia Lister

Rankad 86 – nytt personbästa för Lister. Year-end 2018 var hon 117, så det är bra gjort. Lister är ett positivt exempel också naturligtvis, men hennes satsning på dubbel har pågått en tid också.

ATP (singel)

116. Elias Ymer
149. Mikael Ymer
446. Markus Eriksson
628. Christian Lindell
655. Linus Frost
661. Simon Yitbarek

Elias Ymer har inte haft något jättebra år och jag vet inte hur mycket det sitter i huvudet att vilja ta sig in på topp 100? Poängmässigt är marginalen upp dit ganska jobbig. Det fattas nästan 100 poäng dit och var ska han ta dom?

Elias kan kommande två-tre veckorna tappa många poäng (andra omgången i Franska Öppna ifjol + kvartsfinal i challengern i Prostejov) och då är han närmare 150 än 100 på rankingen.

149 är tangerat karriärbästa för Mikael Ymer. Prestationsmässigt väldigt bra och stabilt i år, men man måste vara medveten om att det kan börja plana ut.

På årsracet är Elias nummer 80 och Mikael nummer 84. Men ha då i minnet att Elias många poäng kommer från challengerframgångarna i november.

ATP (dubbel)

61. Robert Lindstedt
141. André Göransson
175. Andreas Siljeström
288. Markus Eriksson

I skymundan har Göransson gått och etablerat sig som challengerspelare i dubbel. Vid nyår var han rankad 265 och 141 är nytt personbästa.

Lindstedt har ett skadedrabbat år och spelat lite. Han är 42 år nu. Ifjol var han i kvartsfinal i Wimbledon. Är i stort behov att bra resultat närmaste månaden.

Titta gärna också på matchstatistiken och på vilken nivå svenskarna tar sina poäng. Rankingrapporten hämtar fakta från ATP Tour och WTA Tour.

3 KOMMENTARER

  1. Ska vi tro att Göransson är näste svenske topp 100-spelare? Det blir mitt tips. I singel fortsätter det att vara trögt. På herrsidan är egentligen inte bröderna Ymer SÅ långt ifrån. Men de sista 100-200 poängen som krävs innebär ganska bra resultat och frågan är om de får ihop en räcka tillräckligt bra tennis för att ta steget i år? Man vill tro och hoppas men det hakar mest upp sig hela tiden för Elias samtidigt som Mikael nu har det riktigt avgörande steget framför sig där han kanske behöver ett år på sig för att acklimatisera sig?

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fler artiklar

Vecka 43 | Två W15-tävlingar väntar i Stockholm

Ellen Allgurin gör comeback på den internationella scenen.

Vecka 42 | Fokus på Stockholm Open

Vad kan en formtoppad Mikael Ymer hitta på i Stockholm Open? Och hur är statusen på Elias Ymer efter skadeuppehållet?

Rebecca Petersons succéturné i Asien – vann sin andra WTA-titel

Besegrade Heather Watson i finalen i Tianjin.

Mikael Ymer tog sin fjärde challengertiteln

Efter en segersvit på tolv raka matcher stod han som segrare i challengerturneringen i Mouilleron le Captif i Frankrike.

Vecka 41 | Peterson i WTA Tianjin

"Pim-Pim" spelar förkval till kvalet till Stockholm Open.