Sharapova åkte fast i dopingtest

0
Maria Sharapova (Foto: Marianne Bevis - https://www.flickr.com/photos/mariannebevis/ - CC BY-SA 2.0)
Maria Sharapova (Foto: Marianne Bevis – https://www.flickr.com/photos/mariannebevis/ – CC BY-SA 2.0)

Maria Sharapova har åkt fast för doping. Det berättade hon på måndagskvällen i en direktsänd presskonferens där hon på sedvanligt manér hos dopingavslöjade försökte komma med förmildrande omständigheter.

Sharapova testades positivt i Australian Open. Där fanns det en förbjuden substans som det skrivits mycket om i svensk press i dagarna – meldonium. Det är samma substans som Abeba Aregawi åkt fast för.

Sharapova har erkänt att hon tagit substansen, men i form av medicin som hon använt i tio år. Från och med 2016 är meldonium dopingklassat av WADA (World Anti-Doping Agency), något som ryskan inte säger sig ha känt till.

– Jag fick medicinen av min doktor 2006. Jag har gjort ett stort misstag, sade Sharapova och räknade upp en rad sjukdomar som hon behandlats för de senaste åren.

Det är ju ett försvarstal som många dopingfällda använder, att man ”råkat” göra ett misstag. Huruvida meldonium är ett mirakelmedel från allt mellan influensa och diabetes överlåter undertecknad till den medicinska expertisen att avgöra.

Däremot, om man går till Wikipedia, så var substansen relativt okänd utanför Östeuropa och delar av Asien fram till 2015. Meldonium togs fram på 1970-talet för att öka tillväxttakten på köttdjur. För människor kan ämnet förbättra energiomsättningen i hjärtmuskelceller.

Sharapova kan räkna med avstängning, men säger att hon inte tänker lägga av. Enligt WADA:s egen lista är rekommendationen fyra års avstängning, lägre om det finns förmildrande omständigheter. Det är det som ryskan nu hoppas på.

 

 

 

Föregående artikelElias Ymer: ”Svimmade på natten”
Nästa artikelSå blev Johanna Larssons lottning i Indian Wells

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här