Svensk tennis behöver WTA-tävling i Båstad

Första dagens spel är över i Båstad. Hur en WTA125-tävling sedan ska summeras är en senare fråga, men nog är det viktigt för våra svenska spelare att få den här erfarenheten.

“Svenskt fiasko när damerna gjorde comeback” är rubriken i Norra Skåne och “Tung svensk start i Swedish Open” kontrar TT med. Det där med rimliga förväntningar försvann samtidigt som det svenska tennisundret dog ut.

Men, det blev idel förluster för det svenska laget under måndagen. Först ut var Cornelia Lister som förlorade mot 150-rankade Ekaterine Gorgodze med 3-6, 2-6. Lister har ju knappt spelat singel alls i år, medan dubbel går bra och det syntes. Det är som två olika sporter. Första slagen, serve och retur, var ofta inga problem men i lite längre dueller hittade Gorgodze vinklarna, Lister fick jobba hårt i sidled och springa mycket och vänsterhänta Gorgodze högg på allt när Lister blev kort i banan.

Det är svårt att kombinera en topp 100-position i dubbel och en ranking i singel som är några hundra platser sämre. Helt klart.

Cornelia Lister (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)

Därefter fick publiken på centercourten se en dubbelmatch av låg kvalitet. Johanna Larsson i par med Lara Arruabarrena åkte oväntat ut mot Bai/Lechemia. Det är två spelare som aldrig varit bättre rankade än 150 till 200 i dubbel och singel ska vi inte tala om. Det förstaseedade svensk/spanska paret åkte ut efter 7-10 i matchtiebreaket. Man kan snällt säga att bollträffen i varje fall inte var den bästa.

Johanna Larsson (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)

Därefter var det dags för Caijsa Hennemann att stiga in på centercourten, men redan på förhand kändes det som att 113-rankade Aleksandra Krunic skulle bli omöjlig att slå. Om jag hörde rätt i eftersnacket kom Krunic fram till Båstad mindre än en halvtimme innan match och utan träning på grus innan det.

Det var en lite trevande start där Krunic spelade med stora marginaler och säkerhet och lät Hennemann stå för misstagen.

– Den bästa spelare jag mött, sade Hennemann till Radiosporten.

Caijsa har ju också varit bort några veckor efter en skada efter Franska Öppna och saknade nog också matchtempo inledningsvis.

Det mest minnesvärda var Krunics alla stoppbollar och Hennemann fick springa kopiöst mycket. Då och då blixtrade Hennemann till och man såg potentialen, men mot spelare runt 100-strecket får man ingenting gratis och egna misstag kostar kopiöst mycket.

Hennemann har framtiden för sig och om ett år kommer avståndet till de här spelarna vara mindre.

Imorgon är det dags för Johanna Larsson, Mirjam Björklund och Susanne Celik i singel.

Vad blir det av denna tävling i framtiden?

Helt klart behövs en WTA-tävling på svensk mark, men en WTA125 är att jämföra med en challenger på herrsidan. Publikmässigt var det okej första dagen, men frågan är vad som händer senare i veckan när svenskorna blir allt färre? Vem ska dra publik i det här gänget av utländska spelare rankade 100 och sämre?

Nu är det gratis inträde och någon namnsponsor finns inte. En WTA125 kostar skjortan. Hur länge har Båstad uthållighet?

Senaste

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.

Linus Carlsson Halldin och Olivia Malm vinnare i JSM

Tvillingarna Wallin vann U21-SM.