Svensk tennis behöver WTA-tävling i Båstad

Första dagens spel är över i Båstad. Hur en WTA125-tävling sedan ska summeras är en senare fråga, men nog är det viktigt för våra svenska spelare att få den här erfarenheten.

“Svenskt fiasko när damerna gjorde comeback” är rubriken i Norra Skåne och “Tung svensk start i Swedish Open” kontrar TT med. Det där med rimliga förväntningar försvann samtidigt som det svenska tennisundret dog ut.

Men, det blev idel förluster för det svenska laget under måndagen. Först ut var Cornelia Lister som förlorade mot 150-rankade Ekaterine Gorgodze med 3-6, 2-6. Lister har ju knappt spelat singel alls i år, medan dubbel går bra och det syntes. Det är som två olika sporter. Första slagen, serve och retur, var ofta inga problem men i lite längre dueller hittade Gorgodze vinklarna, Lister fick jobba hårt i sidled och springa mycket och vänsterhänta Gorgodze högg på allt när Lister blev kort i banan.

Det är svårt att kombinera en topp 100-position i dubbel och en ranking i singel som är några hundra platser sämre. Helt klart.

Cornelia Lister (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)

Därefter fick publiken på centercourten se en dubbelmatch av låg kvalitet. Johanna Larsson i par med Lara Arruabarrena åkte oväntat ut mot Bai/Lechemia. Det är två spelare som aldrig varit bättre rankade än 150 till 200 i dubbel och singel ska vi inte tala om. Det förstaseedade svensk/spanska paret åkte ut efter 7-10 i matchtiebreaket. Man kan snällt säga att bollträffen i varje fall inte var den bästa.

Johanna Larsson (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)

Därefter var det dags för Caijsa Hennemann att stiga in på centercourten, men redan på förhand kändes det som att 113-rankade Aleksandra Krunic skulle bli omöjlig att slå. Om jag hörde rätt i eftersnacket kom Krunic fram till Båstad mindre än en halvtimme innan match och utan träning på grus innan det.

Det var en lite trevande start där Krunic spelade med stora marginaler och säkerhet och lät Hennemann stå för misstagen.

– Den bästa spelare jag mött, sade Hennemann till Radiosporten.

Caijsa har ju också varit bort några veckor efter en skada efter Franska Öppna och saknade nog också matchtempo inledningsvis.

Det mest minnesvärda var Krunics alla stoppbollar och Hennemann fick springa kopiöst mycket. Då och då blixtrade Hennemann till och man såg potentialen, men mot spelare runt 100-strecket får man ingenting gratis och egna misstag kostar kopiöst mycket.

Hennemann har framtiden för sig och om ett år kommer avståndet till de här spelarna vara mindre.

Imorgon är det dags för Johanna Larsson, Mirjam Björklund och Susanne Celik i singel.

Vad blir det av denna tävling i framtiden?

Helt klart behövs en WTA-tävling på svensk mark, men en WTA125 är att jämföra med en challenger på herrsidan. Publikmässigt var det okej första dagen, men frågan är vad som händer senare i veckan när svenskorna blir allt färre? Vem ska dra publik i det här gänget av utländska spelare rankade 100 och sämre?

Nu är det gratis inträde och någon namnsponsor finns inte. En WTA125 kostar skjortan. Hur länge har Båstad uthållighet?

31 KOMMENTARER

 1. Intressanta iaktagelser. Ska vi tolka dina intryck av Larssons dubbelinsats som att hon kan få det svårt i singel också?

  Jag undrar också hur visionen får denna WTA125k ser ut? Den ligger lite knepigt till i kalendern och utan stora sponsorer och med gratis inträde, är det hela en ren förlustaffär? Vem står för kalaset? Och hur länge håller det? Om man ändå inte lyckas få till nått större mediauppbåd kanske man kunde spela WTAn samma vecka som ATPn? Skulle bli typ dubbelt så många svenskar på en vecka med större chans att någon gick långt. Kanske skulle dra mer publik, mediaintresse och sponsorer än två separata event?

  • Det kan se ut så när en spelare byter underlag och tajmingen inte är den bästa. Kort om tid för Larsson och Cirstea blir svår.

   Lite lustigt att de högst inblandade hela tiden talar om att turneringen “kommit tillbaka” till Båstad. Som Larsson påtalade på en presskonferens har den ju inte gjort det. Det här är en lägre nivå. Som om ATP-turneringen skulle försvinna och två år senare “ersättas” med en challenger – hade det sagts samma saker då?

   En WTA125 låter många inhemska spelare komma med, vilket är positivt. Men publikt och medialt fungerar det förmodligen sämre. Igår hörde jag folk på läktaren prata om Hennemann och att hon förmodligen var tysk. Inte ens åskådare på plats har koll på vilka som spelar. Då blir man lätt nedstämd.

   • Att köra ATP och WTA skulle inte fungera praktiskt eftersom banorna inte skulle räcka till. Det handlar ju inte bara om matchspel. Spelarna måste ju också ha någonstans att träna.

 2. Vad synd för Celik, hon hade ju matchen… men detta visar att det forfarande finns hopp för henne att komma tillbaka på en högre nivå för det var stor skillnad på den här matchen och insatsen mot Juvan i RG. Gillar backhanden framförallt.

  • Jag såg inte matchen, spelade hon bra? Hon hade ju 4-2 i tredje set, väldigt synd att hon inte kunde ta till vara på det.

   • Ferro missade ganska många enkla lägen för att vara 100-rankad, men Celik spelade bra och hängde med i tempot. Hon slog in ganska många andraservar direkt med backhanden.

    Men sen är det som med Björklund som hade setboll i första sets tiebreak, när det drar ihop sig så har de inte erfarenheten.

    • Zaja is not experienced either by the way….
     Björklund is a good Top300 Level Player but right now not more i fear

     • Nä det är sant, och det såg man i andra sets tiebreak som hon gav bort.

      Skulle förvåna mig om Björklund inte är topp 200 inom kort med tanke på hur hon spelat mot motstånd runt 100-200 i år. Hon fick rankning 2017, men det tar lite tid att klättra till topp 100. Bra serve, stenhårda slag, bra attityd. Hon behöver bara förbättra precisionen och slå i rätt lägen.

 3. great fight for Susie!!!! This was WTA 100 as an Opponent…a waste she did not win it…but still a very very good match!! At least Top200 range for her!

 4. i see the possibility that all swedes are out after today 🙁
  will still anyone watch it live on centercourt then?

 5. Härligt Björklund. Inte helt oväntat på förhand, men skönt att minst en svenska gick vidare i alla fall.

  Då blir det alltså just Ferro i nästa match. Där är hon knappast chanslös från vad jag såg idag. Men tänk om Celik hade vunnit och det blivit ett rent svenskmöte…

 6. Larsson 6-0 mot Cirstea i första. Cirstea spelar i långbyxor och långärmat och verkar inte bry sig allt för mycket hur det går.

  • Hon spelar rätt ofta i tights, i alla fall har hon gjort det i de fåtal matcher jag sett henne spela senaste året. Tror man inte fick spela i tights fören Serena gjorde det i franska öppna (?) förra året men de ändrade efter det om jag minns rätt.

   6-0 7-6 för Johanna mot Sorana. Trodde det skulle bli svårare än så men riktigt kul med en bra vinst! Kanske man kan drömma om en Johanna/Mirjam final (även om det är väldigt långsökt xD).
   Tror att alla tre svenskar som spelar imorgon har goda chanser att vinna sina respektive matcher!

   Appropå main topic, tror det skulle vara smartare med två stycken 125K:or, en i Båstad och en i Stockholm. Vi har 2 spelare som faktiskt har en ärlig chans mot WTA100 (som kan bli färre när Johanna slutar spela singel om några år) och 2-3 stycken till som har chans mot WTA150-300 (som förekommer oftare i 125K:or). Och nu menar jag inte för all framtid, att döma på dagsläget och formen på våra spelare så skulle nog alla ha haft det betydligt tuffare mot riktigt top 100 motstånd. Men om några år borde vi ha flertalet etablerade WTA spelare.

   Ge dem fler turneringar på hemmaplan med en hyffsad hög nivå istället för att ge dem en turnering där de åker ut direkt. Amerikaner har typ 100 tävlingar som de kan få WC till (blir förvånad om 15 åriga Cori Gauf inte är top 100 efter hardcourt, kommer säkert få WC till alla amerikanska tävlingar framöver) medan vi i Sverige har en. Vi måste kunna ge fler möjligheter till riktigt matchspel (inte W15 eller W25, alldeles för låg nivå där) om vi vill kunna ha fler än Rebecca i top 100 om 5 år.

 7. Great for JoLa and Björklund!!!! Lister won doubs!

  Amazing stuff!!!

  sweden definitely needs more of these tournaments, 25K, 60K, 100K
  there a lot of prize money tournaments….

 8. Vilken vändning av Björklund, 2-6 0-4, sedan vaknade hon till. 1-1, kom igen nu.

  Spelar dock inte lika bra som igår, är väldigt het på gröten och missar mycket. Ser ut att vara störd i serven bland annat av sin infektion i axeln eller vad hon sa.

 9. Lister turned her doubles around and won
  proplem is you can only have 12 results or so in your doubles Rankings
  i think she Needs the finals or title to get anything out of it

  amazing fight for Björklund here!!! But Ferro is interesting she seems allways to struggle with a big lead like yesterday

  • In doubles you can count 11 tournaments. Listers 11th result is currently 60p, and she got 57p for today’s win so she needs at least one more for it to count. It’s always good to have some ‘back up’ results in case she should have a rough patch later this year though 🙂

   Fingers crossed for continued success in Båstad though!

 10. Äsch, utslagen…

  Björklund är en oslipad diamant med en offensiv som få andra har. Men hon behöver lära sig att ha mer tålamod, typexempel är matchbollen, en andraserve som hon gick runt på och slog rakt i nät med dålig balans. Det är lite allt eller inget. På plussidan ger det underhållande gem som breaket från 2-4 till 3-4 som hon dödade på fem slag. Men i andra set vann hon på att spela mer tålmodigt och hålla i poängen. När hon kommer i försvarsposition så istället för att slå en slice tillbaka så sträcker hon sig och slår allt vad hon kan med backhanden t.ex. så att hela banan är öppen för motståndaren om slaget inte är dödande.

  Nu är hon som sagt skadad och ska vila upp sig efter detta, men det ska bli intressant att se henne utvecklas i framtiden.

 11. i am wondering what JoLa is playing next? She is not listed anywhere, even not in the lower WTAs the next 2 weeks…where she at least would ve gotten a big Chance to qualifiy
  cannot find her also in the 80K/60Ks
  there is a 125K WTA in Germany in 2 weeks..no entry list available

  JoLa has not defend too much this year from now..but there is still 2nd round us open and 2 or 3 2nd rounders wta..she easily can drop out of Top200….

  • I agree, I have looked but not found her on any entry lists. She mentioned in an interview that the Båstad tournament is great ahead of the US swing. Maybe she’s an alternate in the Q in some US tournaments and hoping to get in?

   I think her best strategy would be to stay in Europe and play on clay, weather Qs to WTA or big ITFs, for as long as she can (til US open quailes)

 12. yess i not like her strageties too much…thats the Problem…better try to win or win as much as possible in a 125K or 80K or even 60K to earn value Points for the Rankings
  she will not get in any of the bigger tournaments anymore also i know the cutoffs for wta qualies are mostly worse as 200…so she will get in…
  even a final in a 60K is worth 48 Points..and she is needing everyone…

  • Called the professor because of his school work.

   A good last year junior but not any more top 10 in year of 2001.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste

Statistik – ATP och WTA-fakta för svenska spelare

Vilka spelare har vunnit flest matcher i år? Vem har bäst facit i tiebreak?

Vecka 46 | Elias Ymer i Helsingfors

Både Ymer och Mridha spelar challengern i Finland.

ATP-ranking och WTA-ranking

Håll koll på hur de svenska spelarna ligger till på ATP- respektive WTA-rankingen.

Vecka 45 | Mikael Ymer i Next Gen ATP Finals

Förutom slutspelet i Milano kan vi se fram emot att seriespelet drar igång.

Vecka 44 | Når Fanny Östlund längst igen?

Östlund var i final i singel och vann dubbeln i Djursholm.