Inför Helsingborg – så ser lottningen ut

Ida Jarlskog (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)
Ida Jarlskog (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)

Rebecca Peterson är andraseedad i Helsingborg och har fått en bra lottning för att kunna följa upp titeln i Ystad i förra veckan.

Elva svenskor finns med i startfältet i Helsingborgs 25000-dollars, precis lika många som förra veckan i Ystad. Då överlevde bara två svenskor den första omgången. Kan vi hoppas på fler den här veckan?

Avståndet mellan 10000- och 25000-dollars är stort. Det är bara Rebecca Peterson, Susanne Celik och Sofia Arvidsson som spelat kontinuerligt i 25K-turneringar.

Kvalet hade tre tomma platser den här veckan, inte lika illa som i Ystad, men det är trist att se att det inte var fullt här heller.

Fyra svenskor klarade kvalet: Malin Ulvefeldt, Brenda Njuki, Julia Rosenqvist och Ida Jarlskog. Det är bra betyg, inte minst för de två sistnämnda som båda är födda 1998. Jarlskog slog två seedade spelare i kvalet och Rosenqvist besegrade danskan Karen Barbat som brukar ställa till med bekymmer för de flesta svenskorna hon möter.

ÖVRE HALVAN

itf-helsingborg-25k-2015-1

Polskan Piter var väldigt nära en plats i kvalet i Wimbledon, men gör nu istället sin andra vecka i Sverige. I Ystad gick det inte alls och då föll hon i raka set mot Melanie Stokke.

Malin Ulvefeldt möter 323-rankade Martina Caregaro, en 23-årig italienska som första i år etablerat sig på 25K-nivån. Normalt sett ändå en för svår motståndare för Ulvefeldt.

Enda svenskmötet är mellan wild cardet Maja Örnberg och Susanne Celik.

Jacqueline Cabaj Awad, som också fått ett wild card möter 622-rankade Michaela Honcova. Den sistnämnda har varit rankad så högt som 235, men hade ett väldigt dåligt 2014.

Ida Jarlskog får möta 19-åriga Nicoleta Dascalu. Den 465-rankade rumänskan har ännu inte tagit steget vidare från 10K-turneringar och det här blir intressant. Dascalu fick stryk av Julia Rosenqvist i mars så kanske kan Ida få några tips här.

Vänsterfattade Bernarda Pera kommer från spel på högre nivå och bör vara för svår för Brenda Njuki.

UNDRE HALVAN

itf-helsingborg-25k-2015-2

Kajsa Rinaldo Persson vill ha revansch efter Ystad, men lätt blir det inte. På näthinnan finns den oerhört jämna matchen mot Melanie Stokke senast de möttes i Båstad.

Julia Rosenqvist kan gå ut och spela utan någon press mot 345-rankade Ekaterine Gorogdze. Georgiern slog både Rebecca Peterson och Susanne Celik ifjol. Svårt!

249-rankade Pemra Ozgen var i Sverige senast 2013 och gick då till semifinal i Ystad. Då slog hon bland andra Cornelia Lister med 6-0, 6-2. Nu möts de igen och nu tror jag inte det blir samma siffror.

Sofia Arvidsson är i stort behov av en framgång nu men möter en knepig motståndare direkt. 419-rankade Dia Evtimova gick till kvartsfinal i Ystad, förlust där mot Mathilde Johansson.

Rebecca Peterson ska försöka ladda om efter titeln i Ystad och det är alltid ett prov att spela första matchen efter det. Bör ändå klara av kvalspelaren Boev och har en bra lottning i övrigt. Med ett bra resultat den här veckan så bör en plats i US Open-kvalet spikas definitivt.

 

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.