Så blir den nya landslagsledningen

4
Mattias Arvidsson (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)
Mattias Arvidsson (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)

Den nya landslagsledningen presenterades idag av förbundet. Ny Davis Cup-kapten blir Johan Hedsberg medan Mattias Arvidsson blir kapten för Fed Cup-laget.

Johan Hedsberg, tidigare assisterande Fed Cup-kapten och juniorlandslagskapten, är i dag tränare i tennisakademin Good to Great där han har huvudansvaret för Mikael Ymer. Hedsberg kommer att leda Davis Cup-laget under och i samband med landskamperna.

Mattias Arvidsson får motsvarande roll i Fed Cup-laget. Arvidsson är tränare för Sverigeettan Johanna Larsson och har tidigare varit assisterande i damlandslaget under två år.

Maria Strandlund Tomsvik, tidigare Fed Cup-kapten och spelare, gör comeback inom svensk tennis och börjar i dag sin halvtidstjänst som U18- och seniorlandslagsansvarig.

Fredrik Hörnell kommer att ha samma ansvar för spelare under 16 år. I dag är han ungdomstränare (U14).

– Som Fed Cup-kapten förde Maria vårt damlag till World Group. Nu tar vi vara på hennes och Fredriks kunskaper som förbundstränare. Johan och Mattias har båda arbetat som klubbtränare, utbildat sig och arbetar nu på touren med några av Sveriges bästa spelare. Deras resa inspirerar många och vi är övertygade om att de med sina kunskaper och ledarerfarenhet kommer att ta sig an sina nya utmaningar med en enorm energi, säger Christer Sjöö, generalsekreterare i Svenska Tennisförbundet.

Föregående artikelKajsa Rinaldo Persson börsintroduceras
Nästa artikelStor genomgång – så var svenskarnas 2016

4 KOMMENTARER

 1. Maria Strandlund Tomsvik, tidigare Fed Cup-kapten och spelare, gör comeback inom svensk tennis och börjar i dag sin halvtidstjänst som U18- och seniorlandslagsansvarig.

  Kul, henne hör man ju på eurosport annars, hon kan sina saker.

 2. Jag tror på ett bra tennisår 2017. Tyvärr är mina kunskaper om damtennisen för låg, därför kommenterar jag herrtennisen.
  Facit för 2016: 1 spelare på topp-200, 5 spelare på topp-500, nedflyttning för DC-laget till Grupp 2.
  Prognos för 2017: 2 spelare på topp-200, 10 spelare på topp-500, DC-laget blir kvar i Grupp 2.

  Intressant också att följa våra nordiska grannar, både Danmark och Norge har bra spelare på gång.

 3. Ett intressant tänk verkar ligga bakom kvartetten som tennisförbundet presenterat som landslagsledning men samtidigt saknas sannolikt resurser i form av pengar till resor och coachhjälp på central nivå i någon större omfattning. Finns det tillräckligt för att hjälpen skall kunna få någon effekt lokalt? Återstår att se…

  Tror att Tomas har en lite för positiv bild av spelarmaterialet. Att vi skulle ha 10 herrspelare på topp 500 om ett år låter mycket, har svårt att identifiera vilka det skulle vara? Egentligen är det bara Ymer, Ymer, Söderlund som ser riktigt intressanta ut just nu och då vet vi inte hur mycket Söderlund kan tävla 2017 så några stora rankinghopp kanske inte är att vänta för honom? De etablerade proffsen har jag svårt se kunna bli så mycket bättre nästa år. Antagligen har Rosenholm, Sekulic, Eriksson, Arvidsson och Lindell peakat sina karriärer – eller så lossnar det ironiskt nog för någon när hjälpen är som minst? Andra seniorer som har en del kvar att bevisa än innan man kan hoppas på dem som topp 500 (till att börja med) är Simonsson, Madaras, Mridha, Appelgren och Windahl…

  Davis Cup-laget får det fortsatt tufft – det tror jag också och det kan ta flera år innan vi är i närheten av att åter vara i närheten av ett kval till World Group. Frågan är, tar det 5 eller 10 år?

  • Förutom Ymer-bröderna ser jag Eriksson, Lindell, Arvidsson/Rosenholm, Simonsson/Göransson, Mridha/Frost, Windahl/Appelgren, Söderlund, Madaras som potentiella topp-500.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här