Copil skjuter ur sig det ena efter det andra – läs den minst sagt öppenhjärtliga intervjun

0

När Swetennis träffade Marius Copil under Stockholm Open framstod rumänenen som en mycket sympatsisk och frispråkig kille. Nu har den rumänska sajten Sport24h.ro fått lite mer tid med Copil än vad vi fick och rumänen är minst sagt öppenhjärtlig. På Anders Svensson-manér säger han precis vad han tycker om det mesta.

Bland annat berättar han hur mycket det kostade att ha svenske Peter Carlsson som tränare, hur mycket Bernard Tomic fått i bidrag av australiensiska förbundet, sin ilska på det rumänska förbundet och varför han inte gillar Maria Sharapova.

 

En översatt intervju där Copil skjuter ur sig det ena efter andra hittar du härnedan:

Hur är livet på challengertouren? 

– Det är tufft. Jag vill ta ett steg upp nästa år. Jag spelade sju-åtta ATP-turneringar under 2014 och jag förlorade aldrig i den första rundan. Jag spelar bättre i ATP-turneringar än i challenger trots att det är tuffare. På challengernivå spelar du ofta mot någon som du inte känner till och som är väldigt ojämn. En dag spelar han fantastiskt och slår dig och nästa dag kan han inte spela.

Du tränades av Robin Söderlings tränare Peter Carlsson förut, hur mycket betalade du honom?

– Jag tränades av Peter och jag betalade honom 4250 Euro per månad. Månaden innehöll 20 dagar och om det blev fler dagar så betalade jag honom 250 Euro per dag. Sedan fick han sju procent av mina prispengar.

Är det sant att din pappa lagt totalt 600 000 Euro på dig och din tennis?

– Jag har spelat tennis sedan jag var sju år men jag tror den summan är överdriven, men du kan få mer info om det genom att fråga honom. Vad kan jag säga är att jag sedan två är tillbaka försörjer mig själv. Jag tar inte längre emot pengar från mina föräldrar. Allt jag vinner vill jag investera själv. Jag är mer lycklig på det viset och det är min skyldighet.

Spelare från din generation att har redan tagit steg upp, spelare som Raonic, Dimitrov och Tomic?

– Låt mig berätta en sak för att få dig att förstå vad allt handlar om. 2009 gick jag till semifinal i Cremona och mötte Tomic som då var rankad på 170:e plats. Vet du hur mycket personer han hade runt sig? 6 stycken och jag hade bara min fystränare. Det är en stor skillnad. Då berättade han att han fått ett kontokort från australiensiska tennisförbundet och han berättade att han redan då spenderat 1,5 miljoner dollar från det. Det var ett kort utan limit. Han var också signad av Nike när han var junior och om han var rankad mellan plats 50 och 100 skulle han få 300 000 Euro för ett år. Om han var rankad innanför 50-strecket skulle han tjäna 600 000 för ett år. Jag hade 15 000 dollar från min ”sponsor” och gav 20 % av detta till min manager. Det säger en del om skillnaderna.

Känner du att det rumänska förbundet kunde gjort mer för dig?

– Definitivt. Mycket mer. Jag pratar inte bara om mig själv utan spelare generellt. I Rumänien har vi bara ett officiellt ställe där vi kan spela hardcourttennis inomhus. Vi kan inte jämföra oss med Frankrike och Tyskland men vi kan inte fortsätta så här. Det är elva-tolv spelare som tränar på samma bana. Om vi skulle vara i Rumänien samtidigt, hur skulle vi då kunna träna? VI skulle behöva fem inomhusbanor, sju grusbanor och en hygglig tennisarena. Jag har inte höga förväntningar. Jag frågar om minsta möjliga.

Är du inte rädd att förbundet blir arga nu?

– Varför skulle de? Jag försöker bara vara rättvis och uppriktig. Jag ljuger inte, i tennis är du ensam och jag är inte killen som gömmer mig bakom sådana här saker. Ingen kan påpeka något. Jag gör mitt jobb i Davis Cup, framförallt på senare tid. Det var enbart mot Holland som jag inte kunde bidra med en seger åt teamet.

Räknar du med all bli kallad till Davis Cup efter det här utspelet?

– Det är deras beslut. Om jag blir kallad, går jag dit med öppet hjärta.

Vad tycker du om fenomenet Simona Halep, också från Rumänien?

– Det är väldigt bra med hennes framgångar för att folk pratar om tennis. Tyvärr är inte rumänsk herrtennis på samma nivå som damtennisen. Då pratar jag om singelspelet för i dubbel har vi Horia Tecau och Florin Mergea som gör fina resultat. Men enligt mig är det svårarare att lyckas i herrtennis.

Nuförtiden har många tennisspelare relationer, Dimitrov och Sharapova, Cirstea och Giraldo m m, har du en tennisspelande flickvän?

– Nej, jag har andra ideal. Till exempel gillar jag inte Sharapova som kvinna. Hon är så lång och jag tycker inte hon har några kurvor.

 

Intervjun gjord av: www.Sport24h.ro

Föregående artikel”Jag blev till och med dödshotad på Facebook”
Nästa artikelYmer till kvarten – Janglin utslagen

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här