Davis Cup: Sverige-Israel 3-1

Sverige är vidare i Davis Cup och kommer i mars att spela en avgörande match om en plats i Davis Cup Finals 2020.

Om jag förstått det rätt så blir nästa motståndare något av lagen som slutar på plats 5 till 18 i årets slutspel.

Fredag 17.00

Mikael Ymer – Edan Leshem 6-3, 7-5
Markus Eriksson – Dudi Sela 7-6, 6-0

Lördag 14.00

Markus Eriksson/André Göransson – Daniel Cukierman/Jonathan Erlich 0-6, 2-6
Mikael Ymer – Daniel Cukierman 6-4, 6-3

20 KOMMENTARER

 1. Oj, vad tyst det var i den här tråden. Ingen som har något att klaga på nu? Inomhus i September i den hall som de flesta spelare älskar att spela i – och vinst! Då är det tyst som ”i graven”.

  Kom igen nu – ni som fick vänta lite i köerna pga det förhöjda säkerhetsläget ni måste väl tycka att det var jobbigt? Eller alla ni som tyckt att beslutet att spela i Kungliga var så korkat att alla som beslutat det borde avgå.

  Och alla domedagsprofetior om hur ”dåliga” DC-laget är. Tänk att vi kunde vinna trots att Elias Ymer inte kunde spela.

  Och ni som undrar varför det inte var fullsatt – var var ni nu när det var dags för match?

  Tack Henrik G för din korrekta analys om svensk tennis ängslighet och själv-nedvärderande i ett tidigare inlägg.

  • Jag brukar vara rätt aktiv på denna sida, men personligen så kände jag inte riktigt för att kolla på tennis i fredags då kollade jag på Rebeccas tre timmars match som avslutades ungefär när Davis cup matcherna började. Därav varför jag inte startat någon diskussion.

   Såklart alltid roligt att vi vann. Men saken med Davis cup (enligt mig, varierar såklart) är att ingen av spelarna kan få ranking poäng. Ingen extra spänning som tillkommer, Mikael hade två vinster som kunde ha knuffat in honom på gränsen till topp 100 för första gången, vilket skulle ha genererat mycket diskussion då många har väntat i åratal att vi ska få en top 100 ATP spelare.

   Kortfattat kan man säga att Mikael vann de matcher som han var favorit att vinna och att Mackan imponerade stort i sin singel. Dubbeln kunde ha gått bättre men i slutändan var den betydelselös.

   Tycker det var mycket folk som kom för att inte innehålla en enda topp 100 spelare. Jag följer inte annan sport men kan vara så att det gick andra saker samtidigt? Tror Mikael nämnde det i en intervju men kan inte bekräfta om det stämmer. Isåfall så bidrar det såklart.

   Men håller med, det kunde ha varit betydligt mycket mer diskussion på denna tråd.

   • Tycker du är för fokuserad på rankingpoäng.

    En Davis Cup match på hemmaplan är så mycket mer. Förtjänar mer uppskattning och framförallt mer publik.

    • Davis cup är verkligen speciellt. Annan känsla och spänning än en vanlig turnering. Däremot skulle jag (återigen, personligen) vara mer intresserad av att se Mikael spela en ATP kvartsfinal/semi där han kan möta topp 50 spelare istället för någon på topp 300 i Davis cup. Bor inte i närheten av Stockholm så hade inte möjlighet att se det live hursomhelst.

 2. De 12 vinnarna i helgens grupp 1 spel + lag 5-18 i årets DC-Final (26) får en ny ranking i november, sedan delar man ut 2WC till finalen 2020. Och sedan seedas 12 lag som lottas mot övriga 12. Sen vet vi motståndare till marsmatchen. Alltså tidigt att spekulera om motstånd då inte ens alla grupp 1 matcher är spelade och vem vet vilka spelare som tänker ställa upp i november?

  Möjligen kan marsmatcherna bli extra intressanta då nåra spelare måste lira för att få spela OS!?

  Sveriges DC-lag rankade 15 i världen före Israelmatchen. Otroligt bra med 133 startande länder. Och Hedsberg har 7-1 som kapten och har använt 15 olika spelare!

 3. Sverige gör väldigt bra DC-resultat. Så länge Hedsberg får med bröderna Ymer kommer Sverige kunna konkurrera om en plats till slutspelet, med visst frågetecken på vem som ska axla ansvaret i en dubbel kommande år?

  För det är ju delvis Davis Cup handlar om nu, att få sina bästa spelare att ställa upp. Sverige är bättre rankade än tex följande nationer (rank, land, +3 bäst rankade):

  16. Österrike (5 Dominic Thiem, 122 Dennis Novak, 161 Sebastian Ofner)
  17. Japan (8 Kei Nishikori, 58 Yoshihito Nishioka, 134 Go Soeda)
  21. Ryssland (4 Daniil Medvedev, 9 Karen Khachanov, 38 Andrey Rublev).
  22. Chile (34 Christian Garin, 74 Nicolas Jarry, 283 Marcelo Tomas Barrios Vera)
  24. Schweiz (3 Roger Federer, 19 Stanislas Wawrinka, 110 Henri Laaksonen)
  69. Polen (36 Hubert Hurkacz, 84 Kamil Majchrzak, 601 Kacper Zuk)

  Landslag passar av tradition Sverige bra. Se fotbollen som exempel. Vi har få spelare som verkligen gör skillnad i världens bästa lag och ligor, inhemsk liga håller internationellt lågt klass och vi har inga lag som kan hävda sig i cupsammanhang i Europa. Ändå är Sverige påfallande ofta med i mästerskapen.

  Det är det sportsliga. Det runt omkring, det allmänna intresset, ger mig mest ångest idag. När vi var som mest aktiva på SweTennis bevakade vi ofta matcherna på plats, men antalet kommentarer speglar intresset bra. Det var alltid svårt att få något engagemang, besöksfrekvensen var låg. Så problemet är nog djupare än vilken spelplatsen blir eller vad biljettpriset sätts till.

 4. Såååå härlig vinst och stort tack till hela laget för en jätteinsats!!!!
  Dessutom viktigt för svensk tennis som helhet. Skulle vi nå slutspelet 2020 så pratar vi om intäkter till förbundet som vida överstiger de intäkter man normalt har. Och låt oss vara ärliga, en svensk DC-framgång gynnar också damtennisen som ju inte drar in tillnärmelsevis liknande intäkter via Fed Cup.
  Vi hade framförallt två spelare att tacka för vinsten,
  1) Ankaret Mikael Ymer, vilken stabil singeletta han kommer att vara för lång tid framöver.
  2) Markus Eriksson som rankar sin egen insats mot Sela som minst topp-3 i karriären, kanske t.o.m bästa matchen. Helt otroligt att han plockar fram detta just i en viktig DC-match som, enligt mig, kan ha varit skillnaden mellan vinst och förlust i hela DC-matchen.
  En annan viktig analys: Inte ens skymten av några demonstrationer, det tackar vi Gud för!! Nästa gång vi möter Israel hemma hoppas jag förbundet lärt sig att vi bör spela på grus, antingen i Båstad eller varför inte lägga in grus i Kungliga som ju är en spelplats där spelarna trivs och där säkerhetsaspekten lättare kan uppfyllas ?

 5. Tomas, hur kan du vara så säker på att grus hade varit bättre? Har du tänkt på att Mikael Ymer kommer direkt från hardcourt och förmodligen kommer att spela nästa tävling på hardcourt? Jag förstår att du tycker att förbundet är klantskallar, men tänk om du har fel?

  • Man måste förstå vilka motståndare man möter. Hade vi t.ex mött Brasilien, Italien eller Colombia så hade jag definitivt ropat på hardcourt, inte grus. Israel är ett land som bara spelar tennis på hardcourt, det finns knappt några grusbanor där. Alla de israeliska spelarna som spelar på touren undviker att spela på grus, t.ex så spelar numera Sela aldrig på grus. Han avstår hellre Roland Garros än att behöva spela på gruset där.
   Ser man på andra länder som mött Israel de tre senaste åren så ser man att Ungern(2016), Portugal(2017) och Tjeckien(2018) alla valde att spela på grus inomhus och alla tre vann enkelt redan efter dubbeln medan Sydafrika(2018) valde att spela på hardcourt och förlorade i femte och avgörande match.

    • DC-kaptenen Hedsberg har själv sagt att grus hade varit att föredra. Alla s.k experter är överens om att mot ett lag som Israel är grus det bästa alternativet.
     Om jag hade fel så hade också alla s.k experter fel.
     Du har rätt, Sverige vann men om inte Eriksson gjort sin kanske bästa match i karriären hade vi kanske förlorat. På grus hade vi kunnat ställa upp utan bröderna Ymer, Lindstedt och Eriksson och ändå vunnit.

 6. Markus Eriksson slog Dudi Sela inomhus på hardcourt. Mikael vann två matcher på hardcourt. Sluta spekulera om grus i ett regnigt Båstad.

  • Hej Eskil,
   Jag måste bara fråga dig: varför kopplar du automatiskt ihop underlaget grus med Båstad ? Om du läser mitt tidigare inlägg så säger jag tydligt att Kungliga med grus inlagt kan vara ett fantastiskt alternativ. Det är numera ganska vanligt i DC att man lägger in grus inomhus för att maximera sina vinstchanser.
   Många kommer inte ihåg på 80-talet när vi lade in grus i Scandinavium när vi mötte USA, Indien och Västtyskland, det fungerade mot USA och Indien men tyvärr inte mot Västtyskland.

 7. Man lade inte in något grus i Kungliga, men banan var nymålad sen två veckor tidigare och ingen hade tillåtits spela på centrecourten under den tiden för att undvika att banan blev snabbare genom slitning. Nymålad bana ger alltså långsammare underlag och väljer man en sträv målarfärg ytterligare förhållandevis långsammare underlag och högre studs.

 8. Thomas, du glömde Borlänge 1993 mot Tyskland. Då resulterade den geniala grusidén i en 0-5 förlust.

  Men du missar poängen. Nu sitter vi här med facit. Laget, utan Elias Ymer och Robert Lindstedt, besegrade Israel på Kungligas hardcourt. Relativt ohotat.

  Trots det VET du och framhärdar du att matchen skulle spelats på grus.

  • Som jag säger till Jesper ovan. Om jag har fel så har även alla s.k experter inklusive DC-kaptenen Hedsberg fel.
   Ja, vi vann. Du säger “Relativt ohotat”, jag säger att Eriksson var tvungen att plocka fram sin bästa match i karriären för att slå Sela. Förlust i den matchen och hela matchen kunde varit förlorad. På grus hade vi kunnat spela utan bröderna Ymer, Lindstedt och Eriksson och ändå vunnit.
   Om du ska skicka ut spelarna i det krig som DC-spel innebär så är det din skyldighet att ge dem de bästa möjliga förutsättningarna för att kunna vinna. Det har förbundet fortfarande misslyckats med även om vi, tack och lov, lyckades vinna matchen.

   • Tomas, du skriver att förbundet har misslyckats. Men att VI lyckades vinna matchen. Var DU med och spelade? 😉 DC-laget är ju faktiskt förbundets lag. Eller är det DITT lag?

    Som Simon skriver så kanske en helt nymålad hardcourt var ett bra underlag för Mikael Ymer?

    Du verkar vara en sån där förbundshatare. Brukar finnas en del sådana i forumen. Jag önskar dig lycka till i din nästa match, nu när du har varit med och vunnit denna!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste

Vecka 49 | Första veckan i december – här hittar du svenskarna

Caijsa Henneman, Marina Yudanov, Julita Saner, Maja Radenkovic och Simon Yitbarek är några som tävlar i veckan.

Storseger för Fair Play TK i finalen

Upsala TK utan sin etta Fanny Östlund var utan chans i finalen.

Fair Play TK och GLTK möts i SM-finalen

Den sista omgången i herrarnas elitserie spelades i fredags.

Spelschemat för 2020 börjar bli klart

Enligt tennisförbundets stomkalender är följande tävlingar bekräftade...

Fair Play TK och Upsala TK möts i SM-finalen

Damernas elitserie är färdigspelad. Individuellt imponerade Fanny Östlund mest.