Favoritsegrar i elitserien – Solna vände på steken

Pablo Figueroa (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis
Pablo Figueroa (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)

Det blev favoritsegrar när herrarnas elitserie inleddes. SALK. Fair Play och Upsala tog segrar och i det öppna Stockholmsderbyt mellan nykomligen Solna och KLTK vände nykomligen Solna på steken genom fyra singelsegrar.

Solna TK har inför säsongen tippats som en outsider och visst finns det fog att hajpa nykomlingen. Med tyske challengerspelaren Oscar Otte, den forne challengerspelaren Pavol Cervenak och den fortfarande mycket kompetente Filip Prpic ser laget starkt ut. Laget hamnade dock i underläge mot KLTK efter dubblarna sedan Mridha/Simonsson tog en tajt seger med 12-10 i supertiebreak mot Cervenak/Otte.

Således behövde Solna vinna alla fyra singlarna för att vinna matchen, vilket man gjorde. Otte gjorde processen kort med comebackande Patrik Rosenholm och släppte bara tre game, medan gamle Prpic visade att gammal var äldst och besegrade Jonathan Mridha, också det i raka set. Desto mer dramatiskt var det i de två övriga matcherna där Pavol Cervenak betvingade Fred Simonsson med 10-8 i supertiebreak och Robin Borg slog Jacob Engström med 13-11 i supertiebreak på fjärdesingeln. Därmed två poäng för nykomlingen.

Lidköpings TK har det tuffare och tuffare för varje år och i ifjol höll man sig kvar på ett mirakulöst sätt i slutomgången. Troligen kommer laget få kämpa lika hårt för överlevnad även i år. Mot SALK som har en extremt bred trupp blev det förlust med 1-5. Oscar Pallin, Rickard Holmström och Staffan Falkenström är förstås fortfarande duktiga spelare även om de inte tävlar aktivt. Holmström släppte tre game i sin singel medan Falkenström och Pallin förlorade respektive singlar i supertiebreak. Således var inte Lidköping så långtifrån att knipa en poäng. Noterbart är att Joachim “Pim-Pim Johansson luftades på andrasingeln för SALK där han körde över Robert Rasmussen med 6-2 6-1 och att herrar Igor Tubic, Milos Sekulic och Karl Friberg enbart spelade dubbel. Bred som sagt. Dessutom tillhör ju ett brödrarpar SALK.

Regerande mästaren Upsala TK är inte lika stark i år men har trots det ett tämligen starkt lag. Chvojka, Zimmermann och Settergren må inte vara satsande tennisspelare men likväl duktiga tennisspelare. I singlarna mot Helsingborg gjorde man sitt och då även Settergren/Zimmermann vann sin dubbel hade man fyra segrar. I Helsingborg förlorade Carl Bergman blott fem game på två matcher och även han är en kompetent icke satsande spelare.

Fair Play har en imponerande bredd precis som SALK. Daniel Windahl och Ervin Eleskovic spelade enbart dubbel denna gång. Martin Pedersen spelade fjärdesingel och kommer inte förlora speciellt många sådana. Avgörande match mot GLTK var Daniel Bertas tajta seger mot veteranen Niklas Timfjord. 10-7 i supertiebreak. Två poäng även till Fair Play.

Senaste

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.

Linus Carlsson Halldin och Olivia Malm vinnare i JSM

Tvillingarna Wallin vann U21-SM.