Ymers sommar är avgörande

7
Elias Ymer (Foto: Jacob Johannesson/SweTennis)
Elias Ymer (Foto: Jacob Johannesson/SweTennis)

Vi alla vet att Ymers inledning på året inte varit något vidare. Inte till de förutsättningar och tankar vi har för honom. Som Sveriges bästa tennisspelare på länge så är det inte så konstigt i och för sig men jag har börjat fundera och jag har kommit fram till att den här sommaren troligtvis kommer avgöra vart Ymer hamnar.

Ymer försökte sig på att kvala in till ATP-turneringen i Marrakech i helgen. Det gick väl inget vidare får vi konstatera. Först en rätt enkel vinst mot ryske Nedelko vilket också ska vara givet, Nedelko har ingenting att göra ens i närheten på den här nivån. Sen en förlust mot kroaten Skugor. För allmänheten kan det nog komma som en småchock. Kroaten är ingen man hör talas om men för oss som följer sporten dagligen så är de väldigt jämna. Och det är där problemet ligger. Att slå de spelare som anses vara jämna med en själv.

Jag oroar mig också för att Ymer saknar något specifikt vapen i sitt spel. Jag kan specifiera de områden han är bra i, men ingen där han sticker ut och är extra vass på. Ett tag så kändes han serve som en kandidat till det men samtidigt är det också den som svikit honom så många gånger om. På så vis kan man också relatera till det mentala för Ymer. Att mentalt kunna stänga matcher och hålla tighta gem är så oerhört viktigt om man ska kunna ta nästa steg i rätt riktning. Jag har svårt att se den mentala biten växa för Ymer med det nuvarande team han har bakom sig. Att komma tillbaka till Galos 4Slam anser jag skulle vara det optimala men frågan där verkar mer handla om priset snarare än viljan. Galo har senaste året visat upp stora framsteg med sin ryske adept Khachanov som är lika gammal som Ymer. Det gavs hopp om att en eventuell comeback skulle kunna vara möjliga under förra veckan då han sågs träna där men sen dess har det varit knäpptyst kring det ryktet.

Nu börjar grussäsongen på allvar och det är även där Ymer skördat sina framgångar. Nästa vecka är det troligtvis grusturneringen på challengernivå i Italien som gäller för Ymer och det är en perfekt start för att visa att han håller på högre challengernivå, något som också saknas från honom. Det är dags att sluta försöka sig på att kvala in till ATP-turneringar och ta wildcards till stora turneringar bara för att nästan kunna ta sig till andra omgången.

Lyckas Ymer slå de spelare som är jämna med honom under grussäsongen och producerar resultat på challengernivå så tror jag på en ljus framtid för Ymer. Annars ser jag riskerna i att vi har fått sett det mesta redan, att det kommer blixtra till några få gånger men aldrig nås upp till en stadig ATP-nivå.

Så, vad tror ni om Ymers framtid?

Föregående artikelYmer utslagen av Skugor – här spelar övriga svenskar
Nästa artikelAnmärkningsvärda turer i förbundsstyrelsen

7 KOMMENTARER

 1. Omöjligt att sia om Ymers framtid. Just nu står han och stampar, men det händer ofta unga spelare. Kanske har han till och med en ranking som just nu är lite bättre än vad han är? Men mycket kan hända.

  De som kanske borde tänka lite annorlunda är de som tror att en spelare ensam kan lyfta svensk tennis, eller åtminstone en bra bit? Ymer har ju faktiskt ett ekonomiskt stöd från förbund och SOK som få ens kan drömma om. Då har man också byggt upp någon form av förväntningar i alla fall.

 2. Bra skrivet! Jag håller med om varenda ord. Jag förstår inte varför det ska spelas ATP-kval när han inte lyckas få med sig resultat på challengernivån.
  Jag tror precis som du skriver att nyckeln till Elias spel till största delen sitter i hans eget huvud. Det är samma sak i varje match. Slår bort några bollar, börjar sura, hänger med huvudet och tappar all energi. Han verkar inte ha kul när han spelar. Totalt tvärtom mot hur det såg ut för ett år sedan när han var påväg uppåt. Spontant känns det som att det inte heller är något som det jobbas speciellt hårt med. Men jag kan lova att ingen hoppas mer än jag på att jag har fel.

  • Tack! Jag hoppas också att jag har fel i mina tankar, därav tycker jag att den här sommarperioden är ytterst viktig. Den kommer ge oss bevis på om han kan slå de spelarna som är jämnbra med honom eller inte.

 3. Ställ gärna krav på hårt arbete i samband med förbundssponsring men tänk långsiktigt. Elias skall ha tid att arbeta sig in i tennisens finrum. Jag tror verkligen inte att vi skulle få ett optimerat resultat av hans tenniskarriär om vi har dumdristiga förväntningar såsom ”här och nu – annars aldrig”. Jag tror på Elias.

  • Jag tror också på Elias men samtidigt så kan vi inte gå och låtsas som att det är bra att ingenting händer. Att ingen positiv utveckling sker. Långsiktighet? Hur lång tid pratar vi då? Ymer fyller 20 år i veckan och de som är i hans ålder och även yngre börjar att trampa på ordentligt och många är redan ikapp spelmässigt, om än inte mer, som även delar samma förutsättningar.

 4. Fjolåret var strålande och resulterade i en ”för bra ranking”. Kanske i alla fall vad gällde de egna förväntningarna – en ranking ljuger ju aldrig brukar det heta.
  Resultatmässigt är de senaste månaderna mycket normala tycker jag. Turneringskategorin är inte det viktiga på ett sätt. Han skall vänja sig vid att möta och slå spelare rankade 75-250 och det tar tid och är inget man gör hur som helst. Challengernivån är annars hans normaltillstånd för närvarande och det kan komma att krävas ett nedsteg till en ITF-tävling eller två för att få vinna matcher, det är inte oviktigt.
  Alltså, även om Elias Ymer inte spräcker 100-vallen i år, så är det ingen kris. han kommer nå dit en vacker dag. Hur högt han flyger och hur tålig han är på den nivån – är svårt att sia om just nu. Han behöver erfarenheter och fler matcher på den här nivån under en längre period innan vi är i närheten av att kunna ge något slutbetyg på hans karriär.
  Jag har skrivit det innan och gör det igen. Hur är hans eget och teamets tålamod om framgångarna man hoppas på uteblir eller i alla fall försenas??

  • Håller med dig Mats och tycker du tar fram bra tankar. Jag har svårt att se Ymer med nuvarande team nå nästa steg i karriären, de verkar vara nöjda väldigt ofta med att ”allt kommer i sin tid” vilket låter helt befängt i många sammanhang. Det är typisk svensk mentalitet och Ymer skulle behöva någon internationell.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här