Vecka 27 | Förberedelser inför challengern i Båstad

Förutom Wimbledon är det tämligen få svenska seniorer som tävlar den här veckan. Undantaget är på damsidan.

På onsdag samlas svenskarna i Båstad för läger och kvalet till challengern inleds på lördag. Klart är att Mikael Ymer som väntat fått ett av tre wild cards. Övriga kommer att presenteras i veckan.

Tre kvalomgångar blir det och det är oklart om det blir två matcher på lördagen eller söndagen för de som är kvar. Huvudturneringen startar på måndag med final på lördag.

Damer

$15,000 Den Haag
Anette Munozova och Ida Jarlskog finns med.

$15,000 Corroios-Seixal
Med Linnea Malmqvist och Jacqueline Cabaj Awad.

$15,000 Prokuplje
Paulina Milosavljevic har gjort comeback.

Herrar

Belgium F3 Futures
Med Dragos Madaras.

Juniorer

Det är kval till Wimbledon för Caijsa Hennemann och Erik Grevelius.

Svenskt hittar vi i bland annat Castricum, Holland (Grade 2) och Bruchköbel, Tyskland (Grade 4).

- Annons -

28 KOMMENTARER

 1. G14-laget utslaget ur lag-EM-kvalet, vann consolation. Mitteregger tog alla sina tre matcher i raka set, men övriga singlar förlorades. Johanna Bernhold borde vart med om hon inte var otillgänglig. Fast hade ändå inte gått vidare då Ryssland (med Schnaider) hade behövt besegras.

  Även killarna utslagna, vann sedan consolation mot enkelt motstånd (Azerbadjan, Moldavien).

  • Väldigt synd med Sam Taylor. Han låg ju bra till innan skadan, men missar man så mycket i den åldern (18-19?) är det tufft att komma tillbaka. Jag antar att han gör en egen satsning nu? Det handlar nog också mycket om mentalt, verkar spela hyfsat genom kval men sämre när det handlar om att ta rankingpoäng.

   Jonas Eriksson Ziverts är tydligen med och tränar i Båstad i alla fall. Han har heller inte fått någon kontinuitet i sin tennis. Mycket skadeproblem. 19 år nu, fyller 20 i januari.

   Är det slumpens skördar eller beror det på något annat att så pass många av de svenska talangerna stannar av i utvecklingen pga skadeproblem?

 2. Borde inte Elias Ymer vara direktkvalificerade till Båstad ATP250 istället för direkt med WC? De 2 SE reserverade platser lär inte fyllas och då borde Elias bli direktkvalificerade enligt entry list. Så kan WC ges till en annan svensk. Isåfall vem?

  • Ja hon hade rätt bra chanser när man såg lottningen. Falkowska som hon slagit förr och sedan nån asiatisk spelare som hon normalt ska slå. Men på gräs och kan vad som helst hända så omöjligt att veta. Hennemann gjorde sin allra första träning någonsin på gräs för någon vecka sedan.

   Kul att se Jarlskog i kvartsfinal i Holland också efter seger mot topp 500-spelare. Möter nu ironiskt nog Hoedt som jag tror var den sista spelaren hon förlorade mot innan hon drog till college.

   Jag tycker på damsidan, nu när vi har fått tillbaka Jarlskog och Rosenkvist (om än temporärt), Celik, snart KRP, JCA verkar ha hittat formen lite igen, Yudanov har visat att hon kan vinna 15k-tävlingar utan att tappa set, och så Björklund förstås, att vi har ganska många just nu som kan gå en bra bit och även vinna på 15k-nivåerna.

   Lister sa även i SVT att hon tänker satsa mer på singel nu.

 3. Tyvärr kollapsade jca idag.
  Ledning 4-1 med dubbelbreak och sedan förlorade hon helt plötsligt 10 poäng i rad och matchen.
  Kan få svårt att nå nya touren.
  Blir nog bara 5 svenskor som klarar det.

  • Jag tror på fler, för fem är ju redan klara mer eller mindre (Larsson, Peterson, Lister, Björklund, Yudanov). Sen är frågan hur länge Jarlskog och Rosenkvist tänker spela, de kanske inte har tid till det. Och sen har KRP och Celik förhoppningsvis 6 månader på sig att ta de drygt 20 poäng som behövs. Kanske kommer Östlund tillbaka innan det är för sent. och JCA bör inte räknas ut än, hon kan väl alltid spela i Egypten/Tunisien/Turkiet för att klara det.

   En eller ett par till borde klara det. Men man kan hur som helst ta sig in på den efteråt ändå (eller åka ut) så det är inte hela världen.

   Frågan är hur många killar som klarar det. Elias Ymer såklart och Mikael Ymer lär också fixa det. Lindell och Markus Eriksson har ju blött poäng ett bra tag nu och om de inte får stopp på blödandet så kanske nån av dem ligger illa till? Närmar ju sig 500-gränsen. Mridha blev skadad igen? Han är 748 på nästa rankning. Då är det Gustav Hansson och Fred Simonsson kvar typ, som båda ligger rätt nära gränsen, övriga får det svårt. Eventuellt Bergevi då.

 4. Eriksson är klar.
  Har 37 poäng.Det lär krävas 27poäng.
  Lindell närmast med 14 poäng.
  Bergevi 13 poäng och Simonsson 11 poäng kan kanske klara det.
  Övriga får det svårt.
  Tror även att övriga tjejer får det tufft.
  25 poäng bör man ta.

 5. Hur tolkar man de här raderna? Är det säkert att rankingpoäng tagna 2018 i de mindre turneringarna också kommer att konverteras till WTA/ATP-poäng eller blir de bara till ITF Entry Points? Jag har läst att man räknar med att ca 750 kommer ha ranking, men gäller det även vid systemskiftet 18/19 eller efter ett halvår när systemet satt sig?

  “Any ATP or WTA ranking points earned at $15,000 ITF Pro Circuit tournaments (as well ATP points earned in early rounds of $25,000 Pro Circuit events and Challenger qualifying draws) in 2018 will be converted into ITF Entry Points.”
  Read more at https://www.itftennis.com/news/278962.aspx#7uulxrCCJZ0DtbuE.99

  • “Är det säkert att rankingpoäng tagna 2018 i de mindre turneringarna också kommer att konverteras till WTA/ATP-poäng eller blir de bara till ITF Entry Points?”

   Ska man tolka som det står så verkar det ju som att de bara konverterar de poäng som tagits till ITFEP, vilket verkar lite märkligt för då har de ju inte egentligen den rankning man ser nu och då finns det ingen klar “gräns” att klara. Det är väl kanske därför de har en skuggrankning samtidigt.

   Men de som inte har tagit några poäng i 25k för damer vid slutet av 2018 kommer inte att ha några wta-poäng som jag tolkar det? Eftersom alla poäng från 15k-tävlingar bara konverteras till ITFEP. Som de dock kan använda för att komma in i 25k senare och där ta WTA-poäng.

    • Innebär det här t.ex. att Caijsa Hennemann har WTA-poäng eftersom hon vann en match i en 25k? Eller måste man fortfarande ta poäng i tre turneringar?

     • Jag har inte kunnat hitta att det skulle vara så i fortsättningen. En rankingpoäng och du har ranking, helt enkelt.

      Jag var inne på i det i någon diskussion tidigare att det för en utomstående blir lätt rörigt med två rankingsystem. Jag förstår att det inte varit helt lätt för spelare och tränare i år heller. Det gäller att hitta sin nivå förstås, allt annat är ovidkommande. Men i vilket perspektiv i tid? 3 mån, 6 mån, ett eller två år framåt i tiden? Går det att skaffa ATP-/WTA-ranking till 2019 eller ska man sikta på ITF Transitions Tour? Och som junior, då är ITF:er och bra juniorranking en smidigare väg.

      I nästa steg kan man fundera återigen varför Mikael Ymer väljer challengerkval. Med siktet på 2019 så är det ju rätt val för hans del. Eller varför futuresvenskarna blev kvar i 15000-dollars?

  • För damerna stryks alla WTA-poäng tagna 2018 i 15000-dollars och görs istället om till Entry Points. Det är bara poäng tagna i år i 25000-dollars eller bättre som kommer att ge rankingpoäng.

   Likaså för herrarna. Där får man bara behålla poängen tagna i finaler i 25000-dollars (3 för vinst, 1 för finalplats) och 25+H så får även semifinalisterna en pinne. Annars är det challengers och uppåt som gäller. I slutet av april var det ca 400 spelare som hade en poäng eller mer.

   Så hur många poäng en spelare har i nuläget säger inget om rankingen just nu på skuggrankingen. Det beror helt på vilken tävling som poängen är tagna i.

 6. Hennemann blev utklassad. Gräsovana, återigen GS-nervositet eller en kombination kanske. Hon får ta nya tag, nu väntar EM igen. Det är synd att hon inte har spelat mer på juniortouren så hon kunde fått en bra seedning där.

  Ida Jarlskog i semi efter revanch på Hoedt. Men man såg på siffrorna att något inte stämde när hon förlorade förra gången så det var rätt väntat. Celik har tyvärr strukit sig från nästa veckas turnering i Holland.

  Lisa Zaar har nu vunnit tre sommartourer på raken, hennes formkurva svänger som en berg- och dalbana i år.

  • Fick precis besked från London att Caijsa Hennemann kom med Wimbledon som lucky loser. Kul!

   • Okej, ja då har hon inget att förlora iaf.

    Lottningen kunde vart bättre, 500-rankade på WTA som var i semi i junior-Wimbledon förra året. Blir det mot all förmodan vinst där så väntar förstaseedade. Men men, kul upplevelse för henne och bra att få möta de här spelarna.

    • Kan iofs också bli polska underbarnet Swiatek (WTA347) istället för förstaseedade. Tuffare lottning går knappt att få =D. Hon får försöka njuta.

 7. Synd inte Jarlskog spelar mer än hon gör men visar ju att träningen och spelandet i USA fungerar bra. Borde ge henne ett bra kvitto

  • Ja, bra att vända och bara tappa ett gem efter första setförlusten mot spelaren som krossade Julia Lövkvist, viss skillnad där. Hon kan göra en Yudanov nu (singel- och dubbelvinst) om hon tar Helgo. De brukar vara rätt jämna dock.

   Nu är både hon, Rosenkvist och Yudanov med i nästa veckas tävling, god segerchans.

 8. Ifall det räcker med poäng i 25k är ju många tjejer klara för nästa års Tour.
  Larsson,Peterson,Björklund, Lister,Henneman,Filip,Malmkvist,Cabaj Awad,Celik,Yasar och Rosenqvist.
  Stämmer detta?

 9. Verkar som serven svek Jarlskog i finalen. 7 dubbelfel och endast 6 vunna andraservar. Blev nervös, men bra ändå. Lister utslagen i kval till 100k. Hon säger hon ska satsa på singel men det är svårt om hon samtidigt vill behålla sin dubbelrankning eftersom hon kanske håller 60/25k-klass i singel egentligen, men högre klass i dubbel.

 10. Hennemann stod upp väldigt bra mot Waltert, men fick ge sig i slutändan. Kul att de sände matchen på eurosport player! Hon verkar vara en smart spelare som inte alltid lägger bollen dit man tror den ska komma och har en bra defensiv. Oavsett vad det står så visar hon inget utåt, vilket är föredömligt. Däremot så ser man ju att hon påverkas och blir nervös, som vid 2-2 40-15 i avgörande och chans att bryta serven, där hon gör fyra enkla unforced errors. Det sägs ju ofta att hon lyckas klura sig ur omöjliga situationer, men frågan är väl om hon inte sätter sig i de situationerna själv ganska ofta också, hon har själv sagt flera gånger nu att hon blir spänd i viktiga matcher. Om hon bara kan jobba på det så kommer det hjälpa henne jättemycket.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste nytt