Bröderna Ymer ställs mot Nederländerna

3

Stannar Sverige kvar i grupp 1 i Davis Cup, eller väntar ännu en ödesmatch senare i höst mot Israel för att hänga kvar i gruppen? Svaret på det får vi i Båstad 16-18 september i Båstad.

Elias Ymer, Mikael Ymer, Isak Arvidsson och Fred Simonsson utgör det svenska laget. I truppen finns finns också Carl Söderlund och Markus Eriksson att tillgå.

Att det blir bröderna Ymer i singlarna var väntat. Så här kommenterar förbundskapten Fredrik ”Fidde” Rosengren sina val på tennis.se:

– Elias är given etta. Även om han inte har varit i form så finns spelet där och han har jobbat väldigt hårt med sin fysik de senaste sex veckorna. Han är på gång, det som behövs är lite matcher och segrar. ”Micke” gjorde comeback efter skada förra veckan och visade att han klarar av att spela på en hög nivå. Han slog bättre rankade spelare varje dag. Jag fick ett grymt kvitto både fysiskt, spelmässigt och mentalt, säger ”Fidde” Rosengren.

Dubbeln kan mycket väl komma att bli viktig, men där ställer Rosengren alla tre topp 100-spelare (Lindstedt, Brunström,Siljeström) i dubbel åt sidan. Nu blir det Arvidsson/Simonsson, som spelat mycket ihop, och som kan gå in och ta en singelmatch sista dagen om det skulle behövas.

Lagen

SVERIGE
Elias Ymer (141)
Mikael Ymer (726)
Isak Arvidsson (508, 217 i dubbel)
Fred Simonsson (713, 267 i dubbel)

NEDERLÄNDERNA
Robin Haase (62)
Thiemo de Bakker (150)
Jean-Julien Rojer (11 i dubbel)
Tim Van Rijthoven (341)

Nederländerna blir favoriter

Senaste åren har räddningsplankorna varit Lettland och Danmark (två gånger om) och det är mycket möjligt att Sverige hamnar i den situationen igen.

Holländarna är bättre rankade än Sverige, 24 mot 36, och hamnade i nedflyttningsmatchen efter att ha förlorat mot Ryssland på bortaplan i juli. Den matchen spelades på hardcourt i Moskva. Ryssland besegrade ju Sverige i mars med 5-0.

2015 vann Nederländerna bortamatchen mot Österrike på grus, men förlorade sedan play off-matchen mot Schweiz (med Federer och Wawrinka) inomhus. Intressant från Österrike-matchen var att både Robin Haase och Thiemo de Bakker besegrade Dominic Thiem och det är med största sannolikhet de som kommer att spela singlarna.

Robin Haase var i final på grus i ATP-turneringen i Gstaad i juli och följde upp det med att vinna en challenger på hemmaplan i Scheveningen.

Thiemo de Bakker har åkt ut i första omgången i sju raka turneringar, fyra av dessa har varit challengers. Senaste vinsten i en huvudturnering? Den kom i Barcelona tidigt i våras på grus mot, just det, Elias Ymer.

Sverige och Nederländerna har mötts sex gånger tidigare och det är 4-2 i inbördes för Sverige, men senast länderna möttes var 1993.

Föregående artikelLindstedt/Qureshi till kvartsfinal i US Open
Nästa artikelFanny Östlund går för första ITF-titeln

3 KOMMENTARER

  1. Få se om det är ett taktiskt… smart drag att ställa över våra tre bästa dubbelspelare. Hmmmm.

    Nåja, svensk seger här vore en jätteskräll, jag håller inte andan (även om allt kan hända i DC).

  2. På grus på hemmaplan tror jag dock på dubbelparet, dom slog tex brunström/siljedtröm i Båstad tidigare i år.

    Plus, Sverige behöver föryngring och dom yngre behöver erfarenhet.

  3. I dubbel är dock medelåldern mycket högre (Hingis, bröderna Bryan dominerar fortfarande) och man ska väl utnyttja de bästa man har så länge de fortfarande spelar kan jag tycka (tänker främst på Lindstedt). Lite som att säga nej till Zlatan bara för att han börjar nå en ålder som ”anses” hög oavsett hans prestationer.

    Nåja, få se om de kan slå världselvan i dubbel.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här